Afbeelding
Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (64)

22 april 2022 om 15:00 Activiteiten

SLIEDRECHT Afgelopen Paasweekend waren we met z’n allen erop uit getrokken. Fietsers gingen in ganzenpas over de fietspaden door de Alblasserwaard. Of het toeval is of niet, maar juist vorige week laaide de discussie over fietshelmen weer op.

door Albert de Coster

Dat wielrenners zich bij voorbaat daarmee beschermen is verstandig, want zij zien de gevaren van valpartijen tijdens hun toertochten en wedstrijden. Maar wij fietsers (zowel jong als oud) vinden dat we altijd heel goed in de smiezen hebben in het verkeer en wanen ons veilig. We doen dus niet mee aan die betutteling van bovenaf.

En dat vonden we jaren terug ook bij het verplicht dragen van de veiligheidsgordel in de auto en zo ook bij de verplichting van het dragen van de helm op de brommer of het aanbrengen van (zij)reflectie bij de fiets.

Maar -ondanks onze grote mond- zijn die zaken zijn inmiddels zo ingeburgerd dat er (bijna) niemand problemen over maakt. Dus komt het ooit tot een verplichting, dan zijn we toch allemaal zo flexibel dat we het op den duur gewoon doen.

En nu ik het over beschermingsmaatregelen heb en mijn zoekplaatje erbij haal, is het toch mooi dat er inmiddels veel boeren en vogelliefhebbers zijn die in de weilanden de nesten van de kieviten beschermen door er een soort kooi overheen te zetten. Bij het maaien van het gras kan het nest met de eieren dan mis gehouden worden. Zou je het de kievit vragen, dan zou hij het vast niet nodig achten. Trouwens, om de kievit van het zoekplaatje te kunnen bewonderen hoef je de polder helemaal niet in. Want op Albrechtplein 25 staat dit vogeltje parmant te pronken op de schoorsteen. Met zo’n mooie vogel op mijn dak zou ik heel trots zijn en het gewoon van de daken willen schreeuwen.

Afgelopen week was het beestje ook getuige van de jaarlijkse overdracht van het crossersmonument. Groep 8 van de Henri Dunantschool droeg het over aan groep 7. En er was ook nog een kranslegging onder toezicht van oud militairen en de burgemeester. Mijn extra tip voor de inzenders was: ‘Deze vogel ziet in overdrachtelijke zin de kransen aan zijn voeten liggen.’ Maar dat had niet iedere inzender door.

Nu de nieuwe foto: voor de kievit hoef je niet bang te zijn, maar voor deze T-rex zou ik op de loop gaan. Weet u waar dit monster zich bevindt? Een extra tip voor de volgende zoekfoto? Stuur uw oplossing in naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie