Afbeelding
Buurtgezinnen.nl

Buurtgezinnen biedt opvoedhulp

9 februari 2020 om 08:50 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Een gezin tijdelijk ontlasten door (een van) de kinderen op te vangen? Dat gebeurt met Buurtgezinnen, een nieuw initiatief op het vlak van het sociaal domein in Sliedrecht, dat begint januari van start is gegaan.

Buurtgezinnen zoekt ondersteuning voor (vraag)gezinnen. Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Annette van Hofwegen is de coördinator van Buurtgezinnen in Sliedrecht. Ze vertelt: ,,De bedoeling met Buurtgezinnen is dat overbelaste gezinnen worden geholpen. Het kind of de kinderen mogen een paar uur spelen in een ander gezin. De ondersteuning is heel praktisch en kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige (huiswerk)plek bieden. Maar ook: meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of er samen op uitgaan met beide gezinnen."

De redenen om hulp te vragen kunnen van alles zijn, vertelt Van Hofwegen. ,,Soms stapelen problemen elkaar op, bijvoorbeeld een ziekte, een handicap of veel ziekenhuisbezoeken. Dan kan opvoeden zwaar worden. Er kan iets aan de hand zijn met één van de ouders of één van de kinderen. Meestal zijn er dan vrienden en familie die bij springen. Buurtgezinnen is er voor die gezinnen waar die steun er niet is. Voor een aantal uur per week hebben de ouders even lucht en heeft het kind een fijne tijd bij een ander gezin. Steungezinnen vinden het fijn om te delen in datgene wat zij hebben gekregen. Wij zien dat het werkt, opvoeden is soms niet makkelijk en een steuntje in de rug kan dan fijn zijn."

De steungezinnen zijn gezinnen met opvoedervaring. Van Hofwegen: ,,We gaan daarbij uit van een gezinssituatie met twee ouders. Het kan overigens ook een stel zonder kinderen zijn, maar dat wel opvoedervaring heeft. We vragen een langere inzet van een gezin, je verbindt je hier voor langere tijd aan." De bedoeling is om in Sliedrecht dit jaar tien koppelingen te maken. ,,Er hebben zich al zowel vraag- als steungezinnen aangemeld. Dat is een fijne start. Nieuwe steunvragen en aanbod om te steunen zijn welkom. Een doorverwijzing is niet nodig en de hulp is gratis."

Aanmelden als vraag- of steungezin kan via www.buurtgezinnen.nl.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie