Afbeelding
Dossier Chemours

Oasen: ‘Ons drinkwater is uiterst veilig’

8 december 2023 om 14:27 Maatschappelijk Dossier Chemours

NIEUW-LEKKERLAND Geen groenten meer eten uit eigen tuin, in eieren in de regio zit teveel PFAS en zwemmen in open water is ook niet overal aan te raden. De vraag rijst dan al snel hoe het staat met ons drinkwater. Bij drinkwaterbedrijf Oasen, dat onder andere drinkwater levert in Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem, Papendrecht, Zwijndrecht en de strook daarboven, zijn ze stellig: ,,Ons drinkwater is uiterst veilig.”

door Marjanne Dijkstra

In het gloednieuwe zuiveringsstation in Nieuw-Lekkerland gebruikt Oasen een nieuwe zuiveringstechniek, vertelt hydroloog Rosa Sjerps. ,,De membranen die we hier gebruiken halen alle ongewenste stoffen uit het oevergrondwater. Alleen zuiver water blijft over. Kalk en magnesium voegen we er later aan toe om er weer drinkwater van te maken. De membranen hebben dus ook grip op zout, PFAS en bijvoorbeeld medicijnresten die in het grondwater terecht zijn gekomen. In Nederland is dit het eerste drinkwaterzuiveringsstation dat op deze wijze drinkwater maakt. Oasen gaat uiteindelijk alle zuiveringen voorzien van de membraantechniek. Dat is een traject van jarenlange investeringen.”

ONGEWENSTE STOFFEN

Het water van Oasen wordt gewonnen uit bronnen langs de rivier de Lek, zo vertelt Sjerps. ,,Dat is oevergrondwater en komt diep uit de grond. Met die grondwaterwinningen kijken we als het ware terug in de tijd. Het duurt jaren voordat een waterdruppel uit de rivier in onze winputten belandt. Met deze winputten pompen we het grondwater op om er drinkwater van te maken. De eerste zuiveringsstap is de bodem, deze werkt als een filter en houdt veel stoffen tegen. Maar de bodem houdt niet alle stoffen tegen, de bodem is bijvoorbeeld geen goede barrière voor PFAS. In het algemeen zien we dat er in het water dat we oppompen verschillende stoffen zitten. Dat zijn natuurlijke stoffen, zoals ijzer en magnesium. Maar ook stoffen die door mensen zijn gemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om medicijnresten en industriële stoffen die vanuit Duitsland in de rivier de Rijn terechtkomen. Drinkwater is een regionaal product, het wordt gemaakt van regionale bronnen. De kwaliteit hiervan verschilt van bron tot bron en van regio tot regio. Grondwater is in de basis wel schoner dan oppervlaktewater. Daarnaast kunnen we de laatste tien jaar ook steeds meer meten, omdat de meetmethodes beter zijn geworden. Dit geeft ons de mogelijkheid om daar waar nodig zuiveringen aan te passen aan veranderende omstandigheden.”

Ook als lozing nu stopt, zijn PFAS nog jaren in drinkwaterbronnen te vinden

KLIMAATVERANDERING

Het drinkwater in Nederland is van uitzonderlijk hoge kwaliteit, weet Sjerps. ,,Er zijn hele strenge eisen voor in ons land. Dat Oasen jaren geleden startte met de ontwikkeling van de membraantechniek, komt door de klimaatverandering. We zagen toen al dat het rivierwater steeds zouter werd in periodes van droogte. Met membranen kunnen we het zout uit de bron halen. Daarbovenop is deze techniek een goede barrière tegen andere ongewenste stoffen. Dit geldt ook voor stoffen die we nu nog niet kennen. Om deze reden is een zuivering met membranen zeer robuust en toekomstbestendig. Met de traditionele methodes, die in de meeste zuiveringen worden gebruikt, maken we vanzelfsprekend ook veilig en betrouwbaar drinkwater. Zandfilters en actief kool halen ongewenste stoffen uit het grondwater. Om de hoeveelheid PFAS zo laag mogelijk te houden, moeten we onze actief koolfilters vaker vervangen. Voor alle technieken geldt dat door de zuivering, PFAS verplaatst wordt naar een reststroom. Omdat PFAS van nature niet afbreekt en ophoopt, neemt de concentratie in het milieu alleen maar toe.”

TOTAALVERBOD

Een volledig verbod op productie, gebruik en lozing van PFAS, is dan ook de enige mogelijkheid om deze stof op den duur uit drinkwaterbronnen te krijgen, stelt Sjerps. ,,Je moet bij de bron beginnen. Wat niet in het milieu komt, hoeven wij er niet meer uit te filteren. Daarnaast pleiten we voor een betere monitoring op wat er uitgestoten wordt door chemische bedrijven. Wij vinden het de omgekeerde wereld dat drinkwaterbedrijven geloosde stoffen uit de bron moeten zuiveren om drinkwaterkwaliteit te leveren. Zelfs als de lozingen vandaag stoppen, treffen we PFAS nog jaren aan in drinkwaterbronnen. Overheden, industrie en landbouw zijn aan zet om ervoor te zorgen dat oppervlaktewater en grondwaterbronnen die gebruikt worden voor het maken van drinkwater, voldoende schoon zijn en blijven. Er moet een stop komen op het lozen van dit soort gevaarlijke stoffen.”

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Afbeelding

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie