Afbeelding
Foto: Pixabay

Toekomst uitdagingen voor het water in Sliedrecht

25 oktober 2023 om 14:24 Partnercontent

Drinkwaterbedrijf Oasen, dat drinkwater produceert in de provincie Zuid-Holland, levert ook het drinkwater in Sliedrecht. Het jaarverslag 2022 heeft de titel ‘Werken aan het drinkwater van de toekomst’. En dat is niet voor niets. De grote uitdaging is dat de bronnen productie van drinkwater zo schoon mogelijk moet zijn. In juni berichte Sliedrecht24.nl al dat er in het drinkwater kleine hoeveelheden PFOA en GenX zijn aangetroffen. Wat er nog bijkomt is dat de ministerraad besloten heeft dat we in 2023 per persoon 20 procent minder drinkwater moeten verbruiken.

PFOA en GenX in kleine hoeveelheden Sliedrecht

Concreet gaat het in Sliedrecht, streek Alblasserwaard, om 0,5 PFAS gewogen som
 (nanogram per liter PFOA-equivalenten). In het rapport ter toelichting is te lezen dat deze normering onder de wettelijk geldende normen voor drinkwater en de nieuwe Europese drinkwaternorm is. Zowel de PFOA als de GenX is aldus gemeente Sliedrecht ook beneden de normering die in januari 2026 ingaat.

Wat het GenX-stof betreft zijn er zorgen over de hoeveelheid bij de Sliedrechtse actiegroep Gezondheid voor Alles. Joop Keesmaat, lid van de actiegroep geeft aan dat de sloten in Sliedrecht en Papendrecht nog net zoveel GenX-stoffen bevat als vier jaar geleden. Dit terwijl het minder moest zijn. Volgens Chemours, de chemische fabriek in Dordrecht, zijn de zorgen van de actiegroep onterecht. Chemours ligt echter wel degelijk onder vuur. Zo stond er in de Volkskrant dat processtukken duidelijk maakten dat de Chemours de gemeenten onterecht niet informeerde over de uitstoot van een stof met een minimaal gezondheidsrisico. Bovendien is het effect van inslikken klein, het kan groter worden bij grotere hoeveelheden. Zo bleek dat bij toediening van grote hoeveelheden PFOA aan dieren dat ze ziekteverschijnselen kregen. PFOA hoopt zich echter op in een mens, dus het kan dan wel risico vormen.

Blik van Oasen op de toekomst

Oasen begrijpt dat al deze ontwikkelingen van invloed zijn op het drinkwater en de vanzelfsprekendheid daarvan. Dat de ministerraad besloten heeft dat we 20 procent minder drinkwater moeten verbruiken, maakt de uitdaging alleen nog maar groter. Oasen geeft aan dat zelfs een direct stop op lozingen en ongewenste stoffen niet kan voorkomen dat deze stoffen nog jarenlang zullen worden aangetroffen. Oasen richt zich om zich te wapenen op membraamfiltratie. Daar redden ze het niet mee om voldoende water te leveren voor in de toekomst. Er zijn aanvullende waterwinningen nodig, aldus Oasen. Daarbij benoemt het bedrijf dat de overheid vanwege wettelijk zorgplicht en op basis van urgentie procedures voor nieuwe winlocaties moet versnellen.

Drinkwater een issue voor ons allemaal?

Walter van der Meer, directeur Oasen: ‘ons uitgangspunt is altijd om tot een betaalbare drinkwaterprijs te komen voor iedereen. Dat past bij deze eerste levensbehoefte. Door de opgelopen energieprijs in het najaar zijn mensen – gemiddeld genomen – minder gaan douchen.

Wat besparen op de badkamer?

Een tendens die zich mogelijk voorzet. Misschien zijn ideeën voor een hotel met een chique badkamer prima, maar moet je thuis meer gaan letten op waterbesparing. Als je een moderne badkamer creëren wil, kan dat prima met waterbesparing.

Je badkamer is een essentieel onderdeel van je huis, maar wist je dat je hier ook aanzienlijk op water kunt besparen? In dit deel van ons artikel bespreken we in detail hoe je water kunt besparen in de badkamer, met eenvoudige tips die zowel je portemonnee als het milieu ten goede komen:

  • Een van de meest effectieve manieren om water te besparen in de badkamer is door te investeren in moderne kranen en douchekoppen met een laag waterverbruik. Deze slimme armaturen zijn ontworpen om dezelfde waterdruk te leveren, maar met aanzienlijk minder water. Hier zijn een paar tips:
  • Kies voor een lage doorstroomkraan: Vervang je oude kraan door een nieuwe met een lage doorstroomsnelheid. Dit vermindert de hoeveelheid water die uit de kraan stroomt zonder dat je het verschil merkt.
  • Waterbesparende douchekop: Een waterbesparende douchekop kan je douche-ervaring net zo aangenaam maken, maar met aanzienlijk minder waterverbruik. Je zult geld besparen op je waterrekening en het milieu helpen.
  • Repareer lekkende kranen: Een druppelende kraan lijkt misschien onschuldig, maar het kan op jaarbasis liters water verspillen. Repareer lekkende kranen snel om verspilling te voorkomen.


Slim gebruik van water

Naast het vervangen van armaturen zijn er nog andere manieren om water te besparen:

  • Kortere douchetijd: Probeer je douchetijd te verkorten. Een paar minuten minder onder de douche kan aanzienlijk bijdragen aan waterbesparing.
  • Gebruik een emmer: Plaats een emmer onder de douche terwijl je wacht tot het water op de gewenste temperatuur is. Dit opgevangen water kun je later gebruiken om planten water te geven.
  • Schakel de kraan uit: Sluit de kraan wanneer je je tanden poetst of je gezicht wast. Dit voorkomt onnodige verspilling van water.
  • Overweeg een nieuw toilet: Moderne toiletten zijn ontworpen om minder water te verbruiken bij elke spoeling. Overweeg om je oude toilet te vervangen door een waterbesparend model.
  • Plaats een spoelonderbreker: Als je geen nieuw toilet wilt installeren, kun je een spoelonderbreker in je bestaande toilet plaatsen. Hiermee kun je zelf de hoeveelheid water bepalen die wordt gebruikt bij het doorspoelen.
  • Grijs water hergebruiken: Je kunt grijs water, dat is water dat is gebruikt in de gootsteen of de wasmachine, hergebruiken om het toilet door te spoelen. Dit is een innovatieve manier om water te besparen.

Besparen op water in de badkamer is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Deze praktische tips kunnen je helpen om op een eenvoudige manier een positieve impact te hebben. Door bewust om te gaan met water, draag je bij aan een duurzamere toekomst.

Anne van den Houten

advertentie
advertentie