Afbeelding
Gemeente Sliedrecht
Dossier Chemours

Wethouder Roelant Bijderwieden: ‘Vervuiling mag leven van Sliedrechters niet bepalen’’

30 november 2023 om 11:21 Maatschappelijk Dossier Chemours

SLIEDRECHT Op het schoolplein, in de supermarkt, maar ook in het gemeentekantoor: overal is de problematiek rondom Chemours het gesprek van de dag. De voorlopige uitspraak van de rechter geeft vertrouwen dat de vervuiler verantwoordelijk gesteld wordt. Hoewel de provincie Zuid-Holland de vergunningverlenende instantie is, wordt ook regelmatig naar de gemeente Sliedrecht gewezen. Want inwoners willen weten wat het college van burgemeester en wethouders van Sliedrecht voor hen kan betekenen. En kunnen zij nog veilig hun eigen eieren en appels eten? Het Kompas Sliedrecht sprak met wethouder Roelant Bijderwieden die het dossier Chemours in zijn portefeuille heeft.

door Marjanne Dijkstra

Bijderwieden stelt: ,,Sinds 2016 is er meer en meer bekend geworden over wat er nu precies bij Chemours aan de hand is. De laatste maanden heeft dat een vlucht genomen en hebben we meer informatie over wat er binnen de fabriek gebeurde, maar ook hoe de uitstoot van invloed is op het leven buiten de fabriek. Natuurlijk ben ik ook geschrokken van de uitzendingen van Zembla. Sliedrecht heeft samen met Dordrecht, Molenlanden en Papendrecht via de rechter Chemours aansprakelijk gesteld voor de schade die zij veroorzaakt hebben. De vervuiling in Sliedrecht is voor iedereen een hele vervelende realiteit. De gemeenten laten de vervuiling op verschillende manieren onderzoeken en de uitkomsten delen we steeds met de inwoners. Ook door verschillende media zijn onderzoeken uitgevoerd. Ik begrijp dat mensen daar onzeker door worden en dat ze zich bijvoorbeeld afvragen of ze het drinkwater van Oasen nog kunnen blijven drinken. Ik vertrouw erop dat als Oasen zegt dat het drinkwater veilig is, dat zo is. We weten nog niet alles en we blijven daarom onderzoeken.”


EMOTIES

De wethouder beseft dat Chemours in het verleden vervuiling heeft veroorzaakt. ,,En ook nu nog stoot het bedrijf stoffen uit die schadelijk zijn voor mensen, maar feit is dat de uitstoot de afgelopen jaren is verlaagd. De gemeente wil zich inzetten voor de inwoners, dan gaat het niet om het bedrijf, maar om een fijne en veilige leefomgeving voor onze inwoners. In de handhaving kan ik feitelijk weinig betekenen, want de provincie zit er als handhaver bovenop en daar heb ik vertrouwen in. De pijn zit voor alle betrokkenen nu vooral in het verleden, de gevolgen van de vervuiling die het bedrijf vroeger heeft uitgestoten, terwijl ze wist dat het gevaarlijk was. Daar zitten veel emoties omheen en die begrijp ik goed. Als mens vind ik dat het Chemours zou sieren om empathie te tonen en verantwoordelijkheid te nemen. Iets wat ik tot nu toe weinig heb gezien.”

Ik wil ook dat mensen gewoon uit hun tuin kunnen eten

RECHTSZAAK

De gemeente Sliedrecht heeft eerder met de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Molenlanden een rechtszaak tegen de chemiegigant aangespannen. ,,Als gemeenten die aangifte hebben gedaan trekken we samen op. De kern van die rechtszaak is om de aansprakelijkheid van wat er bij Chemours is gebeurd bij hen te leggen. Als chemisch bedrijf ben je de expert op het gebied van je eigen productie én heb je ook een verantwoordelijkheid. Als overheid ben je toch een beetje afhankelijk van wat een bedrijf je aanlevert aan informatie. In dit hele proces hebben we wel eens een centraal bezoek gebracht aan Chemours, maar we zijn niet rechtstreeks met het bedrijf in gesprek. Dat Chemours nu aansprakelijk is gesteld voor veroorzaakte schade, is erkenning voor de vervuiling die zij hebben veroorzaakt.”

BAANHOEK-WEST

Uit recent onderzoek blijkt dat de wijk Baanhoek-West is gebouwd op grond die volgens de norm behoorlijk vervuild is. Bijderwieden zegt daarover: ,,De normen lagen toen we begonnen met bouwen een stuk hoger, nu is dat toch weer aangescherpt. Als je een vergunning aanvraagt, toets je dat aan de wetgeving die dan geldt. We blijven informatie geven over de wijk en de grond, we zwijgen dit niet dood, want het is een heel belangrijk iets.” 

MACHTELOOS

Natuurlijk is het heel erg zonde dat er zoveel schadelijke stoffen zijn uitgestoten, meent Bijderwieden. Verdrietiger vindt hij echter de ultieme duidelijkheid die mensen willen en die nooit kan worden gegarandeerd. ,,Wat is goed en wat is fout en dat willen we het liefst weten voor de komende vijftig jaar. Het probleem is dat we dat niet kunnen weten. Er komen steeds weer nieuwe meetmethodes, dus we kunnen simpelweg niet voldoen aan die duidelijkheid. Ik spreek veel mensen over Chemours en mensen mailen me. Het gaat om mensen die rechtstreeks geconfronteerd worden met de uitstoot van Chemours. Ik kan erg weinig voor hen doen en dat voelt soms machteloos. Ik kan er wel voor zorgen dat mensen zich gehoord voelen, dat de provincie de vergunning strak houdt en dat ik de bewoners informeer over zaken die ik weet. We doen als gemeente echt ons best om dit op te lossen, maar we kunnen geen garantie geven. Ik wil ook dat mensen gewoon uit hun tuin kunnen eten, hun eitjes kunnen eten en dat ze zich veilig voelen. Daarvoor moet er helderheid komen in hoeverre de vervuiling is verspreid. En als er in Baanhoek-West grond gesaneerd moet worden, dan moet dat gebeuren.”

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie