Afbeelding
Fotocollectie Natuur- en Vogelwacht Biesbosch

Marjon van Kuijk-Rooseboom krijgt Biesbosch Natuurprijs 2021

8 januari 2022 om 15:45 Natuur en milieu

BIESBOSCH Op 5 januari is de Biesbosch Natuurprijs 2021 uitgereikt aan Marjon van Kuijk-Rooseboom uit Fijnaart. Marjon heeft zich gedurende meer dan 25 jaar ingezet voor het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van de Biesbosch als bijzonder natuurgebied.

De Biesbosch Natuurprijs, bestaande uit een oorkonde en een bronzen sculptuur van een Zeearend, is een initiatief van de Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch (NVB) en is ingesteld ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de stichting in 2013. Het bronzen kunstwerk is beschikbaar gesteld door Van den Herik Sliedrecht.

Bronzen sculptuur ontworpen door beeldend kunstenaar Janneke Ros uit Den Haag,

AL VROEG IN AANRAKING MET DE NATUUR Geboren op 6 november 1959 in Den Haag, woonde Marjon, als dochter van een marineofficier, op verschillende locaties in ons land. Aanvankelijk in plaatsen met een marinebasis (Den Helder)..

Marjon komt al vroeg in aanraking met de natuur, vooral vogels hebben haar warme belangstelling. Na haar huwelijk gaat ze met haar man Bas in Fijnaart wonen en komt zij van lieverlede in aanraking met de Biesbosch en andere natuurgebieden in de regio.

Sinds 2004 voert Marjon al vogeltellingen in de Biesbosch uit voor Staatsbosbeheer en de Vogelwerkgroep Biesbosch. Maar behalve hier telt Marjon ook broedvogels op de Sint Anthoniegorzen bij Willemstad en incidenteel ook nog in andere gebieden.

In de Biesbosch is Marjon al meer dan vijftien jaar een vaste kracht en een steun en toeverlaat voor beginnende vogelaars. Tijdens deze vrijwilligersactiviteiten maakt zij meestal gebruik van haar eigen “Karel Doorman” die in de haven van Drimmelen ligt en neemt dan steevast ook andere vrijwilligers op sleeptouw.

Ook bij natuureducatie in de Biesbosch speelt Marjon een belangrijke rol, zo is zij schoolgids en draait ze mee in het schoolbootprogramma en daarnaast is Marjon actief bij het onderhoud en het beheer van de lesmaterialen en de schoolboot.

Marjon van Kuijk is namens Vogelbescherming tevens Wetlandwacht van de Brabantse Biesbosch, in die hoedanigheid houdt zij onder andere de ontwikkelingen in de gaten die voor vogels ongunstig kunnen zijn, maar zorgt zij ook voor regionaal draagvlak.

Daarnaast draait Marjon ook mee in de Brabantse uilenwerkgroep, die voor broedge-legenheid in de regio zorgt en (ring)onderzoek uitvoert.

Marjon is tevens geruime tijd bestuurslid geweest van de (inmiddels opgeheven) Vereniging Behoud Biesbosch.

Toch is zij niet alleen maar voor de Biesbosch en de natuur bezig, ook op sociaal en maatschappelijk vlak is Marjon een mannetjesputter. Zo is zij al jarenlang mantelzorger voor haar bejaarde buurtjes.

Eerder werd de Biesbosch natuurprijs toegekend aan:

2013: Verein Dübener Heide

2014: Jan Koolen

2015: Dirk Fey

2016: Jan van der Esch

2017: Hans Gebuis

2018: Huub Oome

2019: Daan Bruijsters

2020: Ronald van Jeveren

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie