Burgemeester Dirk van der Borg wil volwaardig meedoen als waarnemend burgemeester.
Burgemeester Dirk van der Borg wil volwaardig meedoen als waarnemend burgemeester. Gemeente Sliedrecht

Van der Borg wil de Sliedrechters ontmoeten

10 april 2020 om 10:51 Overig

SLIEDRECHT In een bijzondere periode is hij begonnen aan zijn taak als waarnemend burgemeester van de gemeente Sliedrecht. Dirk van der Borg (64) wil na een hectische periode in het college en de gemeenteraad rust krijgen om in deze bijzondere periode tijdens het coronavirus er voor de inwoners van Sliedrecht te zijn.

door Marjanne Dijkstra

Officieel begon hij de 31e, maar paar dagen eerder had hij al zijn welkomstfilmpje opgenomen. Het gebruik van digitale middelen bleek in de afgelopen weken met de verspreiding van het coronavirus enorm waardevol. Van der Borg vertelt: ,,Ik heb nog maar nauwelijks iemand in het echt gezien. De wethouders en de gemeentesecretaris heb ik wel even ontmoet en ik heb veel contact met mijn secretaresse voor allerlei regeldingen. Daarna hebben we alleen digitaal vergaderd. Met wat passen en meten gaat het prima en ik krijg steeds meer zicht op hoe de verschillende lijntjes lopen. Het is een voordeel dat ik al langere tijd in de Alblasserwaard werk en Sliedrecht ken uit andere verbanden. Ik heb thuis in Bleskensgraaf - ik woon daar met mijn vrouw Janneke en we hebben drie volwassen zoons en een kleinzoon - een fijne werkplek. In de woonkamer staat een bureau, afgeschermd met een boekenkast en daar kan ik prima werken. De digitale communicatiemiddelen zijn voortreffelijk en ik was eigenlijk ook niets anders gewend. Ik heb gehoord dat ik in het gemeentekantoor van Sliedrecht een eigen kamer heb. Die heb ik nooit gehad, dus dat is straks wel een luxe."

MEEDOEN Na het ambt van eerste burger te hebben vervuld in Graafstroom, Molenwaard en Molenlanden, is de geboren Groninger in het baggerdorp beland. ,,Ik houd gewoon ontzettend veel van dit ambt en ook in Sliedrecht wil ik deze taak graag vervullen. Ik heb nu een aantal keer als waarnemend burgemeester gewerkt, iets dat ook bij mijn leeftijdsfase past. Ik heb geen idee hoe lang ik nu hier als burgemeester zal werken, maar ik kom niet 'even op de tent passen'. Ik wil volop meedoen en midden in de Sliedrechtse samenleving staan. Ik hoop echt dat de tijd snel komt om elkaar te ontmoeten. Intermenselijke contacten en nabijheid zijn heel erg belangrijk, zeker in een moeilijke tijd als deze. Als je me vraagt hoe anderen me hebben ervaren? Ik denk als burgervader, dat is wat bij mij past en wat ik graag wil zijn. Maar burgervader kun je niet zomaar zijn, dat moet je worden. Ik hoop dat ik hier de tijd krijg om me zo te positioneren."

EENHEID Van der Borg stelt dat hij iemand is die graag stappen vooruit maakt. ,,Ik hou er niet van om bij de pakken neer te zitten. Wie weet is dat toch die Groningse nuchterheid. Ik ben een boerenzoon en kom uit een klein Gronings dorpje. Doorpakken zit wel in mijn aard. Ik zit al vijfenveertig jaar in het openbaar bestuur en heb op allerlei plekken gewerkt. Vroeger was dat voor mijn kinderen wel eens lastig, maar het heeft ze ook veel goeds gebracht." Doorpakken moet nu ook in Sliedrecht, stelt Van der Borg. ,,Ik heb natuurlijk nog lang niet iedereen kunnen spreken en ik vind het vooral van belang om nu te luisteren en te horen wat er hier speelt. Er is veel gebeurd in Sliedrecht de afgelopen tijd in het college en de gemeenteraad. Ik heb inmiddels alle fractievoorzitters gesproken om een duidelijker beeld te kunnen krijgen. We moeten alles bespreekbaar maken en uiteindelijk weer als een eenheid staan voor de burger van Sliedrecht. Rust is van belang in deze ontzettend hectische periode." De drukke Van der Borg heeft tóch wat vrije tijd over. ,,Natuurlijk ben je als burgemeester 7 dagen in de week, 24 uur per dag beschikbaar, maar als ik andere dingen kán doen, dan zijn mijn hobby's tuinieren en koken. Ook lees en teken ik graag. Ik kan gewoon niet goed stilzitten en verveel me nooit."

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie