Afbeelding
Foto Pexels

Hoe duurzaam is jouw kleding gemaakt?

3 mei 2022 om 13:52 Partnercontent

Wanneer we in Sliedrecht lekker kleding gaan shoppen, staan we er vaak niet bij stil hoe deze kleding in de winkel terecht is gekomen. Het model, de vorm en de kleur en niet in de laatste plaats de prijs bepalen of we een kledingstuk aanschaffen. Misschien kun je jezelf ook eens de vraag stellen hoe duurzaam, waar en onder welke omstandigheden het gemaakt is. Dit levert vaak een heel boeiende zoektocht op.

Ben je zo iemand die echt alleen in de uitverkoop iets probeert te scoren of ben je ultieme koopjesjager die beslist geen cent te veel aan kleding uit wil geven. Ga dan eens voor jezelf na of je dan echt op een duurzame manier bezig bent. Heb je echt weinig te besteden, dan zijn er natuurlijk plekken genoeg zoals de kringloopwinkel waar je echt nog mooie kleding kunt kopen. De kleding die je zelf niet meer draagt kun je ook een tweede leven geven door die te doneren bij de kledingbank Kledingenzo in Sliedrecht.

Kwaliteit

Kies je voor een duurzaam alternatief wanneer je bijvoorbeeld naar een long sleeve shirt op zoek bent dan kun je bijvoorbeeld letten op hoe die gemaakt is. Bij biologisch eten is het bijvoorbeeld een vereiste dat er tijdens het groeiproces geen gif wordt gebruikt. Zo heb je ook katoen waar tijdens de groei geen pesticiden worden gebruikt. Er wordt vaak niet voor niets gewaarschuwd dat je voordat je een kledingstuk aan gaat trekken, je deze eerst moet wassen. Het kan namelijk zijn dat wanneer je dat niet doet, je een allergische reactie van bepaalde stoffen kunt krijgen.

Het verhaal

Sommige producenten van kleding vertellen graag het verhaal achter het shirt of de broek. Waar het geproduceerd is en of dit op een waardige en humane manier gedaan wordt op basis van goede arbeidsvoorwaarden. Niet elke kledingproducent gaat namelijk even nauwgezet met zijn werknemers om. Ook Nederlandse bedrijven waarvan werknemers in uniform lopen kunnen nadenken over de kleding die ze voor hun werknemers aanschaffen. Zo heeft de douane in Zuid Holland vorig jaar nieuwe uniformen aangeschaft. Bij het maakproces is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede en duurzame materialen, met name gerecycled polyester en organisch katoen.

Duurzaamheid

Voor veel inwoners van Sliedrecht zal het begrip duurzaamheid en alles wat daarmee te maken heeft beslist door de gemeente onder de aandacht gebracht worden. Eigenlijk is het een heel breed thema waar veel over gepraat wordt in de media. In eerste instantie wordt duurzaamheid met energie in verband gebracht. Dat is ook logisch omdat we in onze woningen vaak bezig zijn met isolatie, zonnepanelen, gasloos verwarmen en koken. Om het gebruik van zonnepanelen nog een extra boost te geven gaat de overheid vanaf 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen aanschaffen. Afgezet tegen de hoge prijzen van fossiele brandstoffen kan hiermee voor particulieren een dubbele inhaalslag op energiebesparing behaald worden.

Vervoer staat bij duurzaamheid ook hoog op de agenda, iets wat de overheid flink aanjaagt met subsidie op nieuwe en gebruikte elektrische auto’s. Het gebruik en de aanschaf van zowel elektrische auto’s als e-bikes is de laatste jaren enorm toegenomen. Het is daarom misschien verwonderlijk dat vanuit de overheid en de kledingbranche weinig aandacht besteed wordt aan de aanschaf van verantwoord geproduceerde kleding. En is een kledingstuk afgedragen door de eerste gebruiker, wat gebeurd er dan mee. Krijgt het nog een tweede kans of is het door middel van recycling grotendeels nog een keer in een andere functie bruikbaar. Allemaal dingen waar we best stil bij mogen staan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie