Bij partycentrum De Lockhorst werd voorafgaand aan de vergadering actie gevoerd tegen de sloop van het zwembad.
Bij partycentrum De Lockhorst werd voorafgaand aan de vergadering actie gevoerd tegen de sloop van het zwembad. Richard van Hoek Fotografie

Veel vragen over Sliedrecht-Noord tijdens gemeenteraadsvergadering

20 maart 2024 om 13:37 Politiek Dossier Sliedrecht-Noord

SLIEDRECHT Een drie meter groot spandoek hing er dinsdagavond voor de ingang van partycentrum De Lockhorst. Actiegroep Sliedrecht in Actie sprak zich daarmee uit over de sloopplannen voor het Sliedrechtse zwembad die een gevolg zijn van de mogelijke Noord-Zuidverbinding in het dorp, waar die avond over werd gesproken. Het college van burgemeester en wethouder wil van de raad een voorbereidingskrediet van 3,8 miljoen euro om verder te onderzoeken hoe de fly-over en diverse werkzaamheden tot stand kunnen komen. Gezien de vele vragen van de leden van de gemeenteraad, in een vergadering die beeldvormend had moeten zijn, bleek dat daar nog het laatste woord niet over is gezegd.

door Marjanne Dijkstra

Een grote fly-over, die de Noord-Zuidverbinding feitelijk is, moet over een aantal jaar het huidige dorp met de nieuw te bouwen wijk over het spoor verbinden. Een groot deel van de (sport)verenigingen moet in de plannen verhuizen en het dorp gaat drastisch op de schop. In de plannen verdwijnt het huidige - verouderde - zwembad en verrijst het een klein stukje verderop in een uitgeklede - klimaatneutrale - versie, zonder buitenbad. Ook partycentrum De Lockhorst moet wijken voor de fly-over. In het plan, dat de gemeenteraad van het college van burgemeester en wethouders had gekregen, hebben de meeste verenigingen een plek gekregen, maar nog niet naar ieders tevredenheid, zo bleek dinsdag.

RISICO’S

Behalve gemeenteraadsleden en actievoerders, waren er ook veel participanten aanwezig voorafgaand aan de gemeenteraad. Zij konden daar hun vragen stellen over de plannen en hun rol daarin. De raadsvergadering was om een beeld te krijgen van de plannen, maar verzandde uiteindelijk ook in een politieke discussie over de plannen. PRO Sliedrecht fractievoorzitter Mark Verheul vroeg naar de risico’s van de plannen. ,,Als ik hoor dat hier als grootste risico wordt gegeven dat de projectontwikkelaars niet willen bijdragen (zij betalen 1,9 miljoen van het voorbereidingskrediet, MD), vraag ik me af of dat echt zo is. Het lijkt mij dat toestemming van de provincie om in Sliedrecht-Noord te mogen bouwen nog veel belangrijker is, en die toestemming is er nog niet. Waarom zou je gokken met bijna 4 miljoen euro om te kijken of het plan mogelijk is?” Wethouder Ton Spek meldde: ,,Vergunningverlening is onderdeel van elk project, dus dat is geen ongebruikelijke procedure. Gokken vind ik niet de goede term. Wij gaan successievelijk werken naar die vergunning en die moet er zo snel mogelijk komen.” Boudewijn Brandwijk van Slydregt.Nu voegde toe: ,,We kennen het trackrecord van de gemeente met het bouwen, dat is niet je-van-het. Misschien moeten we eerst andere delen van Sliedrecht herontwikkelen voor we gaan bouwen in Sliedrecht Noord.”

SLIEDRECHT IN ACTIE

Actiegroep Sliedrecht in Actie, onder leiding van Alex Bakker, vertelde: ,,Wij waren aanwezig met een groot spandoek. Die Noord-Zuidverbinding en de sloop van voorzieningen als het zwembad, lijkt ons geen goed idee. De nieuwe variant van het zwembad brengt ons dorp te weinig. De jeugd gaat niet naar andere dorpen voor een buitenzwembad en in de Merwelanden kun je ook niet zwemmen. Daarbij denken wij dat de Noord-Zuidverbinding teveel verkeersbewegingen geeft. Ook is er nog teveel onduidelijk. Wij vinden het een megalomaan plan en een grote chaos.”

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie