Henk de Vree: ,,Deze verkiezingen zijn echt heel belangrijk."
Henk de Vree: ,,Deze verkiezingen zijn echt heel belangrijk." PVV

Hardinxveldse Henk de Vree lijsttrekker PVV-fractie bij Provinciale Staten en Waterschap verkiezingen: ‘Onze besluiten raken mensen direct’

10 maart 2023 om 11:06 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM Volgende week woensdag is het zo ver: de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Henk de Vree (69) is de huidige fractievoorzitter en lijsttrekker van de PVV-fractie. Hij vertelt over zijn werk als Statenlid en waarom de provincie als overheidslaag zo belangrijk is.

door Marjanne Dijkstra

,,Het is absurd druk deze dagen”, zo vertelt De Vree. ,,Voor mijn idee is het drukker dan vier jaar geleden tijdens de verkiezingen. Er moet van alles worden gedaan: kieswijzers moeten worden ingevuld, spreken met verschillende belangenorganisaties en er worden verkiezingsdebatten georganiseerd waar ik naar toe ga. In het invullen van die kieswijzers gaat nog veel tijd zitten en we hebben er nu negen gehad. Mijn dagen zijn dus goed gevuld. Sinds twee jaar ben ik met pensioen, dus je zou zeggen dat ik meer tijd heb, maar op het moment vraag ik me wel eens af hoe ik dit deed naast mijn reguliere werk.”

De opkomst is vaak niet al te best, maar deze verkiezingen zijn echt heel belangrijk

Het werk als Statenlid is een parttime baan, vertelt De Vree. ,,Je bent niet constant in Den Haag aanwezig. Op woensdag ben ik in Den Haag voor een Statenvergadering of commissievergadering. Op maandag vergaderen we vaak met de fractie, soms komen we fysiek samen en heel vaak komen we samen door te videobellen. Dat is nog een voordeel opgedaan uit de coronatijd. Afhankelijk van je positie als Statenlid heb je nog andere overleggen en bezigheden. Zo zit ik als fractievoorzitter in het fractievoorzittersoverleg en zijn er andere commissies of dingen die je moet bespreken. Zelf heb ik de afgelopen periode in een werkgroep voor de verbouwing van het Provinciehuis gezeten. Voor 56 miljoen euro is het pand opgeknapt. Het was op tijd klaar en we zijn binnen budget gebleven.” 

RUIMTELIJKE ONTWIKKELING

Volgens De Vree is de provincie een overheidslaag die er wel degelijk toe doet, al lijkt hij voor anderen soms wat onzichtbaar. ,,De provincie gaat over de ruimtelijke ontwikkeling binnen een provincie. Op het moment is er natuurlijk veel te doen om stikstof. Dat vraagstuk heeft invloed op alles en heeft verstrekkende gevolgen. Er zijn boeren die weg moeten met hun boerderij, maar ook woningbouw die niet door kan gaan. De provincie is voor de overheid degene die het landelijke beleid uitvoert in die bepaalde provincie. Over deze problematiek ontvangen we insprekers zoals natuurorganisaties, maar ook boeren. Dat zijn allemaal indrukwekkende verhalen. De besluiten die de provincie neemt, raken mensen direct. Wat ook een belangrijk element is van de provincie is dat de leden van de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer kiezen. Dat is voor de coalitie van Mark Rutte natuurlijk belangrijk om voldoende draagvlak te blijven houden voor zijn plannen.”

HEEL ERG LEUK

De Vree is inmiddels alweer twaalf jaar Statenlid voor de PVV in Zuid-Holland. ,,Daarvoor was ik vijf jaar actief als gemeenteraadslid voor de T@B in Hardinxveld-Giessendam. Al met al zit ik dus al zeventien jaar in de politiek. Ik vind het gewoon heel mooi. Het is iedere keer weer iets anders en er zijn uitdagende projecten waar je je inspraak kunt laten gelden. Ik vind het gewoon echt heel erg leuk om te doen. Ik wil echt nog een keer het belang van deze verkiezingen benadrukken. De opkomst is vaak niet al te best, maar deze verkiezingen zijn echt heel belangrijk.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie