Afbeelding
Gemeente Sliedrecht

Wijk-GGD'ers aan de slag in Sliedrecht

10 oktober 2019 om 14:23 Zorg

SLIEDRECHT Vanaf maandag zijn twee wijk-GGD'ers actief in Sliedrecht. Wijk-GGD'ers zijn bedoeld om de verbinding tussen zorg en veiligheid verder te versterken. De gemeente wil zo onnodige politie-inzet, traumatisering en escalatie bij betrokkenen voorkomen.

Landelijk is afgesproken dat er een sluitende aanpak nodig is voor mensen met verward gedrag. Ook binnen Sliedrecht speelt dit vraagstuk. In Sliedrecht is behoefte aan een verbindingsofficier voor problemen bij veiligheid en zorg. Een wijk-GGD'er kan zo'n verbindingsofficier zijn. Het aantal overlastmeldingen over kwetsbare personen of personen met verward gedrag is de laatste jaren, ook binnen Sliedrecht, flink toegenomen. Van 62 meldingen in 2013, naar 172 meldingen in 2018. Deze inwoners veroorzaken overlast waar vaak de politie bij wordt betrokken. Maar eigenlijk is er vooral zorg en/of hulp nodig. In andere gemeenten blijkt dat de inzet van wijk-GGD'ers zorgt voor een betere samenwerking tussen veiligheid en zorg.

De wijk-GGD'er signaleert zaken vroegtijdig en gaat zelf op personen met verward gedrag af en schakelt de nodige hulp en zorg in. De wijk-GGD'er staat met de voeten in de klei en sluit aan binnen de bestaande lokale infrastructuur van het sociaal domein en veiligheid in Sliedrecht. Binnen Sliedrecht zijn Yulius, Sociaal Team Sliedrecht, de politie en de GGD-ZHZ nauw betrokken bij het project. Het project zal in eerste instantie lopen tot medio juni 2020. Als het project een succes is, heeft de gemeente de intentie om ermee door te gaan.

Inwoners die zich zorgen maken over buurtgenoten, kunnen dat melden bij het Meldpunt Zorg en Overlast van de Dienst Gezondheid en Jeugd. Die zorgt ervoor dat meldingen bij de wijk-GGD'er terechtkomen. Het meldpunt is telefonisch te bereiken op 078-7703481 en per mail via meldpuntzorgenoverlast@ggdzhz.nl. Het project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Zonmw, een Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie