Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Raadspraat

Samen sterker!

27 mei 2021 om 14:33 Column

De Tweede Kamer verkiezingen bracht de PvdA helaas niet de gehoopte wederopstanding en inmiddels richt de Sliedrechtse politiek zich op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.
Oude draaiboeken worden uit de kast gehaald en gemoderniseerd; Tevens veel vergaderingen over raadslidprofielen en het verkiezingsprogramma.


Ook bij de PvdA zijn we daarmee begonnen, want tot aan de verkiezingen komt er veel ‘geregel’ en papierwerk op ons af. Door het samengaan van de PvdA afdelingen Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld, wordt dat niet minder maar juist meer, terwijl een goede onderlinge afstemming ook noodzakelijk is.

In Papendrecht gaan PvdA en Groen Links samen met één lijst en één programma aan die verkiezingen meedoen. Ik vind dat een goed initiatief, want over sociaal-democratie, betaalbaar wonen, armoedebestrijding, jeugdhulp, zondag-openstelling en milieu zijn er tussen Groen Links en de PvdA nauwelijks verschillen. Net zoals het verschil in standpunten tussen de PvdA en PRO Sliedrecht eigenlijk miniem is, maar dat terzijde.

Ik ben zelfs jaloers op Papendrecht en jammer, dat wij hier geen aparte Groen Links afdeling hebben, terwijl ook de SP hier niet vertegenwoordigd is. Ja, ik ben voorstander om als linkse partijen samen te gaan, zowel lokaal als landelijk, en één ‘links blok’ te vormen, waarbij ik besef, dat dat niet gemakkelijk is.


Natuurlijk bestaat de kans op ‘botsingen’, want partijen ter linkerzijde hebben immers de eigenschap om de kleinste verschillen met onze ‘bloedbroeders’ uit te vergroten, terwijl de werkelijke tegenstander ergens anders zit.

De gemiddelde leeftijd bij de Partij van de Arbeid is vrij hoog en wij hebben moeite om jongeren aan ons te binden. Bij de SP en zeker bij Groen Links ligt die gemiddelde leeftijd veel lager.
Oorzaak? Ik weet het niet! Misschien komen PvdA’ers minder duidelijk en minder fel voor hun overtuiging uit. Soms noemt men ons zelfs dogmatisch, wat tot op zekere hoogte ook zo is, althans als je onze roep om betaalbare woningen en bescherming van de zwakkeren als dogma’s ziet.

In Papendrecht zijn ze dus al een stuk verder: GL en PvdA samen als één partij op één lijst met één verkiezingsprogramma, waarbij ik de hoop, dat dat hier ook ooit zover komt.

Ja, ik werp de spreekwoordelijke handschoen en hoop, dat Sliedrechtse Groenlinksers en SP’ers die bij de komende verkiezingen oppakken.



Afijn, eerst ons verkiezingsprogramma uitwerken. Kort, bondig en duidelijk over betaalbare woningbouw, vergroening en milieu, windturbines, het bijstaan van zwakkeren, want de gemeente is er immers voor haar inwoners. Niet andersom!

Joop Keesmaat

PvdA Sliedrecht

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie