De Bredase strafpleiter Joost Loevendie stond de zoon van Piet de Waal bij. ,,Het zal je maar gebeuren dat je niets met een moord te maken hebt, maar dat je naam wel onterecht blijft rondzingen. Dat is precies wat mijn cliënt overkomt.”
De Bredase strafpleiter Joost Loevendie stond de zoon van Piet de Waal bij. ,,Het zal je maar gebeuren dat je niets met een moord te maken hebt, maar dat je naam wel onterecht blijft rondzingen. Dat is precies wat mijn cliënt overkomt.” prive

Advocaat Joost Loevendie blikt terug op ‘heel lelijke zaak’

20 december 2021 om 15:03 Achtergrond Moordzaak Johan de Waal

HARDINXVELD-GIESSENDAM De neef van Johan de Waal werd verdacht van de moord op zijn oom. De Bredase advocaat Joost Loevendie stond hem bij. ,,Geen DNA-sporen, geen vingerafdrukken. Forensisch was er niets. Wat resteerde waren de verhalen. Deze zaak was helemaal niet zo ingewikkeld.”

door Alex Monster

Joost Loevendie en de familie de Waal gaan al even terug met elkaar. ,,Johan heeft in het verleden regelmatig melding bij de politie gemaakt, van dingen die zijn broer Piet hem zou hebben aangedaan. Op die momenten draafde ik op, met voor Piet uiteindelijk gunstige resultaten.” Loevendie voegt daaraan toe dat hij Johan de Waal nauwelijks heeft gekend. ,,Ik heb hem nooit gesproken. Zelfs niet de hand geschud.”

De vraag die Loevendie in september 2012 krijgt, gaat een stap verder dan het weerleggen van meldingen. Of Loevendie Piets zoon wil bijstaan. Een kennis en hij zijn gearresteerd, op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Johan de Waal. ,,Een heel lelijke zaak”, zegt de Bredase strafpleiter. ,,Als je naar de feiten kijkt… Iemand die na een maandenlange vermissing uit het kanaal wordt gehaald. Ruzie-achtige toestanden tussen twee broers. Eén van de twee (Piet, red.) die kort voor de vermissing van zijn broer overlijdt.”

Hij is opgegroeid met de conflicten tussen zijn vader en zijn oom, maar hij had geleerd om die uit de weg te gaan

,,Ik had geen enkele reden om deze zaak niet aan te nemen. Ik heb redelijk veel ervaring met dit soort dossiers en ben kritisch, ook in de richting van mijn cliënten. Ook ik ben wel eens op mijn neus getrapt, maar ik kon me er werkelijk niets bij voorstellen dat Piets zoon iets met de moord te maken had. Hij is opgegroeid met de conflicten tussen zijn vader en zijn oom, maar hij had geleerd om die uit de weg te gaan. Toch werd hij een verdachte in de moordzaak. Simpelweg omdat de recherche dat zo had beredeneerd.”

Het rechercheteam meldt in de media dat bij het lichaam van Johan de Waal voorwerpen zijn gevonden die wijzen in de richting van Piets zoon. ,,De recherche had niets”, stelt Loevendie. ,,De twee verdachten zijn aangehouden na speculaties in het dorp. Er was geen enkel technisch bewijs. Geen DNA-sporen. Geen vingerafdrukken. Maar ik weet dat de recherche vaker zo te werk gaat om zaken op te lossen. Ook al is het bewijsmateriaal flinterdun.”

Volgens Loevendie ‘hakt de recherche tijdens verhoren stevig in op Piets zoon’, maar de advocaat heeft geen moment het idee dat de zaak ‘de verkeerde kant opgaat’. ,,Mijn cliënt was redelijk van zijn stuk. Hij was diep geraakt door zijn aanhouding. De verhoren waren pittig, maar ik weet ook dat het onderdeel is van de tactiek. Toch heb ik op een gegeven moment ingegrepen. ‘Als jullie zo doorgaan, is het einde verhoor’, waarschuwde ik.”

Een bekentenis komt er niet. Piets zoon en zijn advocaat beroepen zich ook niet op het zwijgrecht, volgens Loevendie een middel waar geregeld naar gegrepen wordt tijdens stevige verhoren. ,,Dat heeft geen seconde gespeeld in deze zaak. Piets zoon heeft overal aan meegewerkt. Heeft alles gedeeld wat hij wist.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s)


Gevonden voorwerpen wezen volgens het rechercheteam in de richting van Piets zoon. ,,Forensisch had de recherche niets”, stelt zijn advocaat Joost Loevendie. - prive 


Gevonden voorwerp. - prive

PROACTIEVE HOUDING Loevendie stelt dat zijn cliënt en hij een meer dan proactieve houding aannamen richting het rechercheteam. ,,Als ik het goed begrepen heb, stond Johan de Waal niet bekend als een beminnelijke man. Wij hoorden allerlei verhalen in het dorp. Zaken die zich op het erf van Johan de Waal zouden hebben afgespeeld. Over iemand die in de dagen voor de vermissing zenuwachtig rondliep rond de boerderij. Over een verdachte auto. In zo’n kleine gemeenschap wordt al snel gespeculeerd. Wij wisten ook niet welke contacten Johan de Waal allemaal had. Feit is wel dat er meerdere pistes waren, zoals ze in België zeggen. Ik bedoel dat er verschillende oplossingslijnen waren. Alle informatie hebben we doorgegeven aan het onderzoeksteam. Dat was ook in het belang van Piets zoon. Als de echte dader gevonden zou worden, was het waar rook is, is vuur voor mijn cliënt van de baan.”

Uiteindelijk worden de twee verdachten vrijgelaten. De recherche laat weten dat zij niet meer gelinkt worden aan de moord op Johan de Waal. Het levensdelict wordt een onopgeloste coldcase. Ook tot teleurstelling van de twee voormalige verdachten, stelt Loevendie. ,,Het zal je maar gebeuren dat je niets met een moord te maken hebt, maar dat je naam wel onterecht blijft rondzingen. Dat is precies wat mijn cliënt overkomt. Dat is vervelend voor hem. 

Gelukkig gaat het nu redelijk goed met hem. Hij is een positief ingesteld mens en is verdergegaan met zijn leven. Hij richt zich op zijn toekomst en wil met rust gelaten worden. Daarom wilde hij ook niet zelf zijn verhaal doen. Het was allemaal al erg genoeg wat zijn familie en wat hem overkwam. We hopen dat alle publiciteit alsnog tot een doorbraak in de zaak gaat leiden, want daar heeft mijn cliënt ook veel baat bij. De rook die toen rond zijn naam bleef hangen, kan dan eindelijk optrekken.”

Naschrift: we hebben ook aan de advocaat van de tweede toenmalige verdachte de vraag voorgelegd of hij of zijn toenmalige cliënt wil terugblikken op de zaak. De raadsman (Edwin van Twist uit Dordrecht, AM.) en zijn cliënt hebben daar op dit moment geen behoefte aan. ,,Mijn cliënt wil door met zijn leven.”

Wil je contact hebben met Alex Monster, de schrijver van dit artikel? Mail dan naar a.monster@bdu.nl.

Eerder in dit dossier publiceerden wij de volgende artikelen:

- De moord op Johan de Waal: de moeilijke keuzes van de redactie

- Kijk item Johan de Waal in Opsporing Verzocht terug

- Gemengde gevoelens bij mobiel media lab De Waal

- Zaak De Waal: wie heeft informatie over de verzwaringsmaterialen?

- Moord weer in Opsporing Verzocht

- Rechercheteam: ‘Daders wisten lokaal goed de weg’

- Hoe de recherche het hoofd breek over ‘help Johan, help’

- ‘Johan de Waal met kruiwagen en al gedumpt’

- ‘Energie bij recherceteam Johan de Waal’

- ‘Samenwerken was extreem lastig, vooral voor neef Johan’

- De poldercowboys De Waal waren altijd een beetje anders

- Ina is bij toeval ‘oorgetuige’ in de zaak Johan de Waal

- Moord op Johan de Waal zorgt voor ingewikkelde dilemma’s bij Sander Ris

- ‘Johan kon niet zonder mijn nichtje’

- Een koepel over de boerderij van Johan de Waal

- Eerste tips in moordzaak Johan de Waal

- ‘Johan was een engerd, je mocht niet anders over hem denken’

- Nog geen tips in zaak Johan de Waal

- ‘Johan kon moeilijk zijn, maar voor dieren, kinderen en vrienden deed hij alles’

- Oud-burgemeester Wiebosch-Steeman: ‘Het dorp weet wie Johan de Waal vermoord heeft’

- De moord op Boven-Hardinxvelder Johan de Waal: een zaak die niet loslaat

- Recherche zoekt nieuwe informatie in moordzaak Johan de Waal

Tips of informatie?
Politie en Openbaar Ministerie zijn er alles aan gelegen om deze zaak alsnog op te lossen. Heb je informatie of tips die het verschil kunnen maken? Bel dan 0900-8844 en vraag naar het Cold Case Team van de politie in Rotterdam. Voor de gouden tip in deze zaak is nog steeds een beloning van 10.000 euro beschikbaar.

Wil je deze moordzaak op de voet volgen?

Esther Coumans

advertentie
advertentie