In het mobiel media lab van de politie, die maandag 21 februari in Boven-Hardinxveld staat, zijn de verzwaringsmiddelen te bekijken.
In het mobiel media lab van de politie, die maandag 21 februari in Boven-Hardinxveld staat, zijn de verzwaringsmiddelen te bekijken. Esther Coumans

Zaak De Waal: wie heeft informatie over de verzwaringsmaterialen?

21 februari 2022 om 14:19 Achtergrond Moordzaak Johan de Waal

HARDINXVELD-GIESSENDAM De recherche wil meer weten over de verzwaringsmaterialen waar het lichaam van Johan de Waal in verpakt was. De politiemensen delen foto’s met het lezerspubliek en stellen in dit artikel specifieke vragen over de materialen.


Foto 1: Het contragewicht

Deze gewichten, ook wel broodjes genoemd, worden gebruikt als ballast’ voor scheepskielen. Door deze in de kiel te plaatsen of op te hangen (aan de ringen) wordt een schip ‘gebalanceerd’. Erik Venema van de recherche: ,,Op zich geen vreemd voorwerp in een dorp dat zo verwant is aan de scheepsbouw.” Ze worden daarnaast ook gebruikt als contragewicht voor bijvoorbeeld een hek of luik.

Venema: ,,De vraag is: wie heeft dit contragewicht eerder gezien en waar?”

,,Wie heeft dit contragewicht eerder gezien en waar?” - politie.nl

Foto’s 2, 3 en 4: De ketting

Deze ijzeren schakelketting met haak wordt bijvoorbeeld gebruikt in combinatie met hijswerktuigen. Maar ook in autoschadeherstelbedrijven, om de carrosserie van schadevoertuigen te richten.

Andere opties zijn het vastzetten van containers voor het transport op vrachtauto’s of het vervoer per spoor. De eigenaar heeft de schakels voorzien van gele verf. Zo kan hij of zij het materiaal onderscheiden van dat van anderen. Foto drie toont een uitsnede waarbij de gele verf goed tot zijn recht komt.

Venema: ,,De vraag is: wie weet welk bedrijf of persoon deze specifieke gele kleur gebruikt op zijn werkmaterialen?”


Foto 5: De ‘haak’

Deze was aan de ketting bevestigd. De haak heeft een nauwe opening om iets aan vast te haken.

Venema: ,,De vraag is: wie weet de toepassing voor een dergelijke haak?”

Foto’s 6 en 7: De betonnen ‘opsluitband’ (trottoirbandje)

Deze ‘opsluitband’ is 100 centimeter lang, 20 centimeter breed en 6 centimeter dik. Iedereen kent deze bandjes wel. Je ziet ze langs de stoep of bij perkjes waar een boom geplant is. Ook langs tuinterrassen worden ze veelvuldig gebruikt. Het afwijkende aan deze specifieke ‘opsluitband’ zijn de vier gaten die op het uiteinde door het beton zijn geboord. Op foto zeven zijn deze gaten duidelijker te zien. Venema: ,,We zien nu ook duidelijk dat de gaten niet evenwijdig ten opzichte van elkaar liggen. Met andere woorden: de gaten zijn er later handmatig in aangebracht.” Venema: ,,Wij hebben meerdere vragen. Wie herkent deze opsluitband en begrijpt de toepassing, in combinatie met de geboorde gaten? Wie heeft deze gaten er door geboord of heeft dit wel eens iemand zien doen? Is dit eenmalig gebeurd om bijvoorbeeld in de tuin te gebruiken? Of is dit iets wat veelvuldig wordt toegepast?”

Foto 8 en 9: het grijze afdekzeil

We zien het grijze afdekzeil in zijn geheel. Het meet ongeveer 280 bij 180 centimeter. Door de invloed van het water is het zeil op sommige plaatsen verkleurd. De originele kleur is echter ‘muisgrijs’. Aan de lange zijden zijn vier metalen doorvoerringen door het zeil aangebracht. Dit soort zeilen wordt vaak gebruikt om de lading van bijvoorbeeld een aanhangwagen af te dekken, maar ook bijvoorbeeld als grondzeil voor een voortent of een partytent. Al lijkt dit zeil een veelvoorkomend zeil, er zijn toch twee afwijkende punten. De kleur van het zeil is muisgrijs. Meestal zijn dit soort ‘afdekzeilen’ oranje, 

groen of blauw. De metalen doorvoerringen in het zeil zijn meestal verchroomd of van aluminium. In dit zeil lijkt het op vernikkeld metaal of RVS.

Venema: ,,De vraag is: wie herkent dit zeil of heeft dit zeil ergens gezien en wie weet waarom er alleen aan de lange zijde ringen zitten?”

Wil je contact hebben met Alex Monster, de schrijver van dit artikel? Mail dan naar a.monster@bdu.nl

Eerder in dit dossier publiceerden wij de volgende artikelen:

- De moord op Johan de Waal: de moeilijke keuzes van de redactie

- Kijk item Johan de Waal in Opsporing Verzocht terug

- Gemengde gevoelens bij mobiel media lab De Waal

- Moord weer in Opsporing Verzocht

- Hoe de recherche het hoofd breekt over ‘help Johan, help’

- ‘Johan de Waal met kruiwagen en al gedumpt’

- ‘Energie bij recherceteam Johan de Waal’

- ‘Samenwerken was extreem lastig, vooral voor neef Johan’

- De poldercowboys De Waal waren altijd een beetje anders

- Ina is bij toeval ‘oorgetuige’ in de zaak van Johan de Waal

- Moord op Johan de Waal zorgt voor ingewikkelde dilemma’s bij Sander Ris

- ‘Johan kon niet zonder mijn nichtje’

- Advocaat Joost Loevendie blikt terug op ‘heel lelijke zaak’

- Een koepel over de boerderij van Johan de Waal

- Eerste tips in moordzaak Johan de Waal

- ‘Johan was een engerd, je mocht niet anders over hem denken’

- Nog geen tips in zaak Johan de Waal

- ‘Johan kon moeilijk zijn, maar voor dieren, kinderen en vrienden deed hij alles’

- Oud-burgemeester Wiebosch-Steeman: ‘Het dorp weet wie Johan de Waal vermoord heeft’

- De moord op Boven-Hardinxvelder Johan de Waal: een zaak die niet loslaat

- Recherche zoekt nieuwe informatie in moordzaak Johan de Waal

15.000 euro voor de gouden tip

Politie en Openbaar Ministerie zijn er alles aan gelegen om deze zaak alsnog op te lossen. Heb je informatie of tips die het verschil kunnen maken? Bel dan 0900-8844 en vraag naar het Cold Case Team van de politie in Rotterdam. Mensen die het lastig vinden om informatie over een ernstig misdrijf door te geven aan de politie, kunnen contact opnemen met het Team Bijzondere Getuigen. De identiteit van de tipgever blijft dan anoniem voor de dader(s), maar een rechter ziet de doorgegeven informatie wel als bewijs. Het Team Bijzondere Getuigen is bedoeld voor mensen die informatie hebben over ernstige misdrijven zoals moord, overvallen, terrorisme en witwassen. Speciaal voor de coldcase over de dood van Johan de Waal kunnen tipgevers bellen met 06-20740912. Op www.politie.nl/johandewaal legt de officier van justitie in een video uit hoe dit team werkt. Voor de gouden tip in deze zaak is een beloning van 15.000 euro beschikbaar.

Wil je de moordzaak op de voet volgen?
Afbeelding

Esther Coumans

advertentie
advertentie