De erven van Piet en Johan de Waal grensden aan elkaar. ,,Over en weer werkte het niet. Doodzonde, want samen hadden ze een prachtig bedrijf kunnen neerzetten”, vertelt A.v.S.
De erven van Piet en Johan de Waal grensden aan elkaar. ,,Over en weer werkte het niet. Doodzonde, want samen hadden ze een prachtig bedrijf kunnen neerzetten”, vertelt A.v.S. Suzanne Heikoop

‘Johan kon niet zonder mijn nichtje’

27 december 2021 om 14:55 Achtergrond Moordzaak Johan de Waal

HARDINXVELD-GIESSENDAM A.v.S. (*) kent Johan de Waal al tientallen jaren als de Hardinxvelder begin januari 2012 wordt vermoord. De daad laat diepe littekens achter bij S. Nu, bijna tien jaar later, kan ze niets anders dan hopen dat de zaak ooit wordt opgelost. ,,Ik hoop op een doorbraak voor mijn tachtigste.”

door Alex Monster

A.v.S. slaat aanvankelijk een uitnodiging af om in gesprek te gaan met onze redactie, maar uiteindelijk besluit ze toch de stap te zetten om háár kant van het verhaal te vertellen. Waarom? ,,Tien jaar geleden zijn er zoveel leugens over Johan verspreid en geschreven. Mensen zeiden dat het zijn verdiende loon was. Ze weten niet waar ze het over hebben. Dat doet zoveel pijn. Ik heb maar één reden om aan dit interview mee te werken: dat bekend wordt wie Johan heeft vermoord.”

Op een neutrale plek, ergens in de Alblasserwaard, vertelt S. over haar band met Johan de Waal. ,,Wij leerden Johan kennen toen hij een relatie kreeg met mijn nichtje. Ik had een hechte band met haar. Mijn nichtje was een lieve meid. Ik meen dat Johan en zij elkaar leerden kennen in het uitgaansleven. Johan was gek op haar. Hoewel hij liever niet weg wilde uit Hardinxveld, heeft hij met mijn nichtje wel eens voor een huis in Brabant gekeken.” Het idee van een verhuizing wordt nooit heel concreet.

S. omschrijft het koppel als een ‘leuk stel met een goede relatie’. De familie S. brengt heel wat uren door bij de twee. Kopje koffie, een praatje, leuke dingen doen. ,,We zijn echte familiemensen en de dieren op de boerderij trokken me”, vertelt S. ,,Voor mijn man en voor mij stond Johan altijd klaar. Hij hielp bijvoorbeeld mee bij een verbouwing. Als Johan met zijn hond Bobby ging wandelen, kwam hij altijd even aanwippen voor een praatje. Onze vriend was een type van ‘alles mag, maar je blijft van mijn spullen af’. Of wij wel eens ruzie met hem hadden? Nee, nooit. Hij heeft zelfs nog nooit zijn stem tegen me verheft. Als er iets was, praatten we het uit.”

(Tekst gaat onder de foto verder).


,,Als Johan met zijn hond Bobby ging wandelen, kwam hij altijd even aanwippen voor een praatje.” - privé

9 januari 2012 rond 22.00 uur krijgt S. een telefoontje. Een vriendin waar De Waal die avond nog gegeten heeft. Hij zou zijn hondje bij haar ophalen, maar is nooit komen opdagen. Of S. weet waar de Hardinxvelder is? Ze heeft geen flauw idee. De twee staan voor een raadsel. Ze besluiten de politie in te seinen, maar die komt nog niet in actie. Niet ongebruikelijk in vermissingszaken. De twee vriendinnen van De Waal besluiten zelf allerlei instanties (denk aan ziekenhuizen, AM) af te bellen, met de vraag of hun vriend zich daar gemeld heeft. Een teken van leven blijft uit. Als de recherche officieel in actie komt, weet S.: foute boel.

De spanningen tussen de twee broers waren verschrikkelijk

In september 2012, tijdens een vakantie in Spanje, hoort ze dat haar vriend nooit meer terugkomt. Zijn levenloze lichaam wordt boven water gehaald. De mallemolen gaat op volle toeren draaien. Op zoek naar antwoorden, wordt ook S. ondervraagd. ,,We begrijpen best dat de recherche alle reden had om me te willen spreken, maar het was een heel zware tijd.”

Het nichtje van S. krijgt alle drama’s rond de moord op Johan de Waal niet meer mee. Zij overlijdt in 2010, 49 jaar oud slechts. Johan en zij zijn dan al jaren geen setje meer. De twee kunnen de stress in hun relatie niet meer aan en scheiden na een jarenlang huwelijk. ,,Johan was trots op de boerderij en werkte hard. Het is heel jammer dat zijn broer Piet en hij niet op één lijn zaten. De spanningen tussen de twee broers waren verschrikkelijk. Ze botsten altijd. Over en weer werkte het niet. Doodzonde, want samen hadden ze een prachtig bedrijf kunnen neerzetten. De ruzies hadden hun weerslag op het huwelijk van Johan, met continue woordenwisselingen tot gevolg. Uiteindelijk trokken Johan en mijn nichtje die ruzies niet meer en gingen ze uit elkaar.” Na enkele seconden stilte zegt ze: ,,Johan kon niet zonder mijn nichtje.“

,,Mijn vriend is het slachtoffer geworden van een misdrijf, al zijn er mensen die het zien als zijn verdiende loon. Niets dan goeds over de doden, maar dat vergeten veel dorpelingen. Deze moord is met voorbedachte rade gepleegd. De dader of daders wisten dat hij bij zijn vriendin at en hoe laat hij ongeveer thuis kwam. Twee meisjes hebben de worsteling op het erf gezien. Zij zijn nu ook tien jaar ouder. Misschien herinneren zij zich meer details? Ik hoop dat mensen zich na al die jaren durven te melden. Dan komt er misschien wat duidelijkheid. Eén aanknopingspunt kan voldoende zijn. Ik hoop zó dat deze zaak voor mijn tachtigste is opgelost.”

* A.v.S. is een gefingeerde naam. S. wilde alleen anoniem haar verhaal vertellen.

Wil je contact hebben met Alex Monster, de schrijver van dit artikel? Mail dan naar a.monster@bdu.nl.

Eerder in dit dossier publiceerden wij de volgende artikelen:

- De moord op Johan de Waal: de moeilijke keuzes van de redactie

- Kijk item Johan de Waal in Opsporing Verzocht terug

- Gemengde gevoelens bij mobiel media lab De Waal

- Zaak De Waal: wie heeft informatie over de verzwaringsmaterialen?

- Moord weer in Opsporing Verzocht

- Rechercheteam: ‘Daders wisten lokaal goed de weg’

- Hoe de recherche het hoofd breek over ‘help Johan, help’

- ‘Johan de Waal met kruiwagen en al gedumpt’

- ‘Energie bij recherceteam Johan de Waal’

- ‘Samenwerken was extreem lastig, vooral voor neef Johan’

- De poldercowboys De Waal waren altijd een beetje anders

- Ina is bij toeval ‘oorgetuige’ in de zaak Johan de Waal

- Moord op Johan de Waal zorgt voor ingewikkelde dilemma’s bij Sander Ris

- Advocaat Joost Loevendie blikt terug op ‘heel lelijke zaak’

- Een koepel over de boerderij van Johan de Waal

- Eerste tips in moordzaak Johan de Waal

- ‘Johan was een engerd, je mocht niet anders over hem denken’

- Nog geen tips in zaak Johan de Waal

- ‘Johan kon moeilijk zijn, maar voor dieren, kinderen en vrienden deed hij alles’

- Oud-burgemeester Wiebosch-Steeman: ‘Het dorp weet wie Johan de Waal vermoord heeft’

- De moord op Boven-Hardinxvelder Johan de Waal: een zaak die niet loslaat

- Recherche zoekt nieuwe informatie in moordzaak Johan de Waal

Tips of informatie?
Politie en Openbaar Ministerie zijn er alles aan gelegen om deze zaak alsnog op te lossen. Heb je informatie of tips die het verschil kunnen maken? Bel dan 0900-8844 en vraag naar het Cold Case Team van de politie in Rotterdam. Voor de gouden tip in deze zaak is nog steeds een beloning van 10.000 euro beschikbaar.

Wil je deze moordzaak op de voet volgen?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie