Kort na de vermissing van Johan de Waal, rukt de recherche met groot materieel uit. Ina van Houwelingen beseft dat ze oorgetuige is in de geruchtmakende zaak.
Kort na de vermissing van Johan de Waal, rukt de recherche met groot materieel uit. Ina van Houwelingen beseft dat ze oorgetuige is in de geruchtmakende zaak. Gerben van den Boom

Ina is bij toeval oorgetuige in de zaak Johan de Waal

10 januari 2022 om 15:03 Achtergrond Moordzaak Johan de Waal

HARDINXVELD-GIESSENDAM Kabaal, gillen en krijsen. Ina van Houwelingen slaat er 9 januari 2012 nauwelijks acht op als ze langs het huis van Johan de Waal fietst. Een dag later valt het kwartje wèl: Ina beseft dat ze oorgetuige is in een vermissingszaak met -naar later blijkt- fatale afloop.

door Alex Monster

In eerste instantie is Ina van Houwelingen niet in beeld als onze redactie de verhaallijnen voor de zaak Johan de Waal in kaart brengt. Na enkele publicaties meldt de inwoonster van Boven-Hardinxveld zich per mail. ,,Ik weet niet of mijn verklaring bij u bekend is, maar wilde deze toch even melden”, schrijft ze. Een afspraak volgt. Ina vindt het belangrijk om te vertellen wat zij op 9 januari 2012 heeft gezien én gehoord. ,,Omdat ik hoop dat de dader of daders alsnog worden gevonden. Dat zou ik fijn vinden voor Piets zoon.”

BEVRIEND Ze vervolgt: ,,Ik ben een dorpsgenoot van Johan en was in 2012 een goede bekende van Piet en zijn vrouw, de broer en schoonzus van Johan. We kwamen niet bij elkaar over de vloer, maar onze jongste zoon is wel lange tijd goed bevriend geweest met Piets zoon. Hij is jaren bij ons thuis geweest en is zelfs één of twee keer mee geweest op vakantie.” Haar man Dick vult aan: ,,Piets zoon ging met ons mee naar Frankrijk. Prachtig vond hij dat. Hij was nog nooit in het buitenland geweest.”

HEFTIGE VERHALEN Ina: ,,Toen Piet en Johan nog leefden, vertelde Piets zoon regelmatig over de perikelen tussen beide broers. Dat waren heftige verhalen. Schelden, vloeken, dingen naar elkaar gooien. Het werd in het dorp gewoon een soort van soap, vermakelijk bijna.” Dick vertelt: ,,De verhalen over de ruzies tussen Piet en Johan hoorden we maar van één kant. Johan kenden we heel oppervlakkig. Hij heeft een keer een open haard voor ons betegeld. En wat misschien wel bijzonder is: toen Johan een jongetje was, pikte hij altijd mijn gehandicapte broertje op. Ze liepen dan naar de bushalte waar ze opgehaald werden voor het speciaal onderwijs in Gorinchem.” De twee zaten op verschillende scholen.


Ina over de avond van 9 januari 2012: ,,Ik was nog maar net van het pad gereden toen ik gevloek en gegil hoorde op het erf van Johan de Waal.” - Gerben van den Boom

GEGIL Als Piet de Waal ziek wordt en in november 2011 overlijdt, leven Dick en Ina met de familie mee. Ze gaan met hun zoon naar de begrafenis. Op de avond van 9 januari 2012 stapt Ina voor het eerst de boerderij van de familie De Waal binnen. Ze wil haar medeleven tonen door een rouwbezoek te brengen aan de weduwe van Piet de Waal. Het wordt een avond om nooit te vergeten. Ina wordt ongewild een belangrijke schakel in een zaak die in 2022 nog altijd de tongen losmaakt. ,,Ik zat met Piets vrouw aan de keukentafel. Halverwege ons gesprek kwam Piets zoon, net gedoucht, in zijn onderbroek binnen. Hij schrok dat ik daar zat en hij zomaar half ontkleed binnenliep. Hij schoot een spijkerbroek en shirt aan, waarna we nog even praatten. Vlak daarna vertrok ik. Ik was op de fiets. Ik was nog maar net van het pad gereden toen ik gevloek en gegil hoorde op het erf van Johan de Waal. Ik sloeg daar geen acht op; Johan stond bekend als grof in de mond en heetgebakerd. Ik heb ook niets gezien. Na een tochtje van twee minuten was ik om 19.30 uur thuis. Ik weet dat nog zo exact, omdat bij mijn binnenkomst het nieuws van RTL4 begon.”

Al snel gonst door Boven-Hardinxveld: Johan de Waal is spoorloos verdwenen. Het lampje gaat meteen branden bij Ina van Houwelingen. ,,Wat ik 9 januari gehoord heb, houdt verband met de vermissing.” Ze neemt contact op met de politie, die haar ondervraagt. ,,Vooral het tijdstip dat ik voorbij fietste is belangrijk en ook dat ik Piets zoon kort daarvoor nog gesproken heb.”

Als hij in september 2012 verdachte wordt in de moordzaak, schrikt Ina. De aanhouding is niet logisch, denkt ze meteen. ,,Als je iemand iets gaat aandoen, ga je kort daarvoor toch niet douchen en loop je toch niet in je onderbroek door je huis?” 

Nu de zaak weer in de belangstelling staat, denkt Ina soms terug aan die avond tien jaar geleden. Wat is er gebeurd op het erf van Johan de Waal? ,,De details zijn misschien een beetje vervaagd, maar sommige dingen weet ik nog haarscherp. We waren in die tijd veel met de zaak bezig. Nu niet meer. Of de moord alsnog opgelost wordt? Ik durf het echt niet te zeggen, maar ik hoop het wel. Zeker voor Piets zoon en zijn familie.”

Wil je contact hebben met Alex Monster, de schrijver van dit artikel? Mail dan naar a.monster@bdu.nl.

Eerder in dit dossier publiceerden wij de volgende artikelen:

- De moord op Johan de Waal: de moeilijke keuzes van de redactie

- Kijk item Johan de Waal in Opsporing Verzocht terug

- Gemengde gevoelens bij mobiel media lab De Waal

- Zaak De Waal: wie heeft informatie over de verzwaringsmaterialen?

- Moord weer in Opsporing Verzocht

- Rechercheteam: ‘Daders wisten lokaal goed de weg’

- Hoe de recherche het hoofd breek over ‘help Johan, help’

- ‘Johan de Waal met kruiwagen en al gedumpt’

- ‘Energie bij recherceteam Johan de Waal’

- ‘Samenwerken was extreem lastig, vooral voor neef Johan’

- De poldercowboys De Waal waren altijd een beetje anders

- Moord op Johan de Waal zorgt voor ingewikkelde dilemma’s bij Sander Ris

- ‘Johan kon niet zonder mijn nichtje’

Advocaat Joost Loevendie blikt terug op ‘heel lelijke zaak’

Een koepel over de boerderij van Johan de Waal

Eerste tips in moordzaak Johan de Waal

‘Johan was een engerd, je mocht niet anders over hem denken’

Nog geen tips in zaak Johan de Waal

‘Johan kon moeilijk zijn, maar voor dieren, kinderen en vrienden deed hij alles’

Oud-burgemeester Wiebosch-Steeman: ‘Het dorp weet wie Johan de Waal vermoord heeft’

De moord op Boven-Hardinxvelder Johan de Waal: een zaak die niet loslaat

Recherche zoekt nieuwe informatie in moordzaak Johan de Waal

Fietsende meisjes blijken dochters getuige
Verschillende lezers vragen zich af of twee meisjes van ongeveer 14 jaar oud ooit gevonden zijn. Op de avond van de vermissing fietsen zij voorbij de woning van Johan de Waal. Een maand later roept de recherche de hulp van het lezerspubliek in. Kent iemand deze twee mogelijk cruciale getuigen? Tien jaar later lost Erik Venema de mistbanken op. Venema is lid van het rechercheteam dat de zaak onderzoekt: ,,De twee meisjes bleken de dochters van een man die kort achter hen fietste. Hij had zich al snel als getuige gemeld. Hun verklaringen zijn dus bekend.” Bijzonder punt uit het ooggetuigenverslag: de fietsende man vertelt dat er op de avond van de vermissing licht brandt in de woning van Johan de Waal. Niemand anders merkt dit detail op. De lichten zijn gedoofd als vrienden van Johan dezelfde avond poolshoogte nemen bij de woning.  

Maandag 17 januari online: een gesprek met Teus van den Bout. Hij kent de familie De Waal van haver tot gort. Vijftien maanden lang werkte Johan de Waal op zijn schapenboerderij. 

Tips of informatie?
Politie en Openbaar Ministerie zijn er alles aan gelegen om deze zaak alsnog op te lossen. Heb je informatie of tips die het verschil kunnen maken? Bel dan 0900-8844 en vraag naar het Cold Case Team van de politie in Rotterdam. Ga naar het tipformulier op politie.nl. Voor de gouden tip in deze zaak is nog steeds een beloning van 10.000 euro beschikbaar.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Esther Coumans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie