De opdracht van Albert de Coster.
De opdracht van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (30)

27 augustus 2021 om 13:01 Activiteiten

SLIEDRECHT En jawel hoor, ik kreeg de te verwachten reacties over de esculaap die boven de ingang van Oranjestraat 1 te vinden is. Want ik schreef dat het verhaal over de koperen slang in het bijbelboek Genesis te vinden is. En oplettende lezers wezen me terecht dat het in het 4e bijbelboek Numeri staat. Dat ik kritische volgers heb stemt me tevreden.

door Albert de Coster

Maar nu de opdracht van de vorige week. De versieringen bovenaan de pilasters -die in de renaissance door de Italianen geïntroduceerd werden- zijn te vinden aan de gevel van het voormalige raadhuis (1853-1923) in de Kerkbuurt. Nu dus het museum. Een pilaster moet natuurlijk niet verward worden met een pilaar. Deze laatste heeft een dragende functie, terwijl een pilaster alleen voor de sier geplaatst is tegen de gevel.

Het museum bevindt zich in het oude raadhuis en het daarnaast gelegen voormalige kantongerecht. Het kantongerecht maakte indertijd plaats voor de kledingzaak van Alk Groenewold, die de gevel desastreus verbouwde zodat het een voor die tijd moderne uitstraling kreeg. Maar inmiddels is het gelukkig weer in soortement oude staat hersteld. Wist u trouwens dat de architect van het kantongerecht ook o.a. ook de koepelgevangenis in Breda ontworpen heeft?

Nu hebben we dus in ons dorp drie gebouwen van waaruit de bestuurders aan ons dorp leiding gaven. Twee ervan hebben uitstraling, maar van de bouwstijl van het derde pand - dat aan de Industrieweg- springen spontaan de tranen in je ogen als je er naar kijkt.

De laatste tijd gaan er stemmen op om het gemeentehuis aan het Langeveldplein een andere functie te geven. Dat juich ik natuurlijk van harte toe, mits de ziel en de uitstraling van het gebouw maar niet verloren gaan. Maar wie behoedt ons voor het gevaar dat het net zo afloopt als indertijd bij het kantongerecht?

Ook voor de nieuwe opdracht kunt weer een zere nek krijgen. Ik heb een plek voor u gevonden die landelijke bekendheid heeft gekregen. Al was het indertijd niet echt positief, maar er is een mooie draai aan gegeven. Let op: de bomen kunnen het zicht op de afbeelding lastig maken.

Weet u de oplossing of heeft u interessante informatie over de foto, stuur uw antwoord naar zoekfotosliedrecht@gmail.com. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie