De opgave van Albert de Coster.
De opgave van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (29)

20 augustus 2021 om 13:04 Activiteiten

SLIEDRECHT Met zijn leren tas stapt de gedistingeerde man het stoepwoninkje binnen. Terwijl hij over de dorpel stapt roep hij luidkeels: ‘Volluk!’ en gaat gelijk naar de slaapkamer. Dit was het gebruikelijke tafereel als hij visites rijdt. Vrijwel altijd via de achterdeur en onmiddellijk op zijn doel af.

door Albert de Coster

Dokter Folmer hield niet van allerlei poespas en gedraal. Direct naar de patiënt en kijken of hij van nut kon zijn. Of het nu een patiënt aan de singel was of iemand in de krotwoningen onderaan de dijk; dat maakte voor hem geen verschil.

Dr. Folmer woonde tussen 1928 en 1962 op de Oude Uitbreiding in het statige huis op de hoek van de Oranjestraat en het Langeveldplein.

Als je als patiënt bij hem naar binnen ging zag je in het raam boven de deur de esculaap afgebeeld. Natuurlijk wisten de meeste mensen die daar naar binnen gingen dat het uit de bijbel vandaan kwam: in Genesis biedt een blik op de koperen slang genezing tegen giftige slangenbeten.

Voor sommige patiënten waren er nog andere verhalen die aan de esculaap verbonden waren. O.a. dat de slang is het symbool voor genezing was omdat het zijn huid kan afwerpen. Dat staat voor herboren worden. En in de Griekse mythologie had je de halfgod Asclepius, de god van de geneeskunde.

Nadat hij als arts gestopt was heeft zijn opvolger dokter Van der Linden er een tijdje in gewoond en gewerkt. En toen die vertrok naar Merwestraat 14 werd het pand betrokken door het politiekorps omdat hun plekje in het oude raadhuis te klein werd.

En nu kunnen ouderen, die draagkrachtig genoeg zijn, er hun oude dag slijten. En is er verzorging en verpleging aanwezig. Huis de Merwede heeft dus weer een zorgfunctie gekregen en zo is de cirkel weer rond.

Was de vorige opdracht een afbeelding die uit het begin van de vorige eeuw dateert, de nieuwe opdracht doet daar veel niet voor onder. Maar zou oud als de pilaren van de tempels uit het oude Griekenland is dit nu ook weer niet. En als u op zoek gaat moet u wel oppassen dat u geen zere nek krijgt.

Weet u de oplossing of heeft u interessante informatie over de foto, stuur uw antwoord naar zoekfotosliedrecht@gmail.com. 

Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie