Nieuwe opdracht
Nieuwe opdracht Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (66)

Activiteiten

SLIEDRECHT De meeste mensen halen hun appels, bananen, bloemkool en wortels (peeën) bij de Appie, Jumbo of Dirk. Maar er zijn ooit tijden geweest dat die supers ons winkelbeeld nog niet vervuilden.

door Albert de Coster

Er waren nog gewone kruideniers, melkboeren en groenteboeren. Door het hele dorp heen kon je ze vinden. In iedere wijk was er wel een winkeltje waar de buurtbewoners hun boodschappen deden. En wie buiten zijn eigen buurt de boodschappen haalde, ging naar een winkel van de eigen zuil. (dat wil zeggen naar iemand die dezelfde kerk bezocht of dezelfde politieke kleur had)

In het winkelhart van oud-Sliedrecht waren tal van winkels voor de dagelijkse boodschappen gevestigd. Het waren voornamelijk kleine pandjes waar je zonder te betalen je spulletjes mee kreeg. De winkelier had een opschrijfboekje waarin hij alle boodschappen die op de pof meegenomen waren bijhield.

En op zaterdag werd er -nadat het hoofd van het gezin zijn loonzakje aan moeder de vrouw had afgegeven- bij de kruidenier, slager en andere schuldeisers netjes betaald.

Wij kochten onze groente en fruit bij Arie Korevaar. Hij had een winkel waar nu King/Quinna zit. Medewerker Paul van der Zouwen kwam dagelijks bij ons langs met zijn ‘ijzeren hond’. Deze gemotoriseerde kar verving de door echte honden getrokken karren; want die blaffende vorm van vervoer was inmiddels verboden.

Verderop aan de Kerkbuurt zat ter hoogte van het dammetje op nummer 30 Verschoor. Zoals veel dorpsgenoten had groenteboer Verschoor een bijnaam: ‘De Peebos’. Het pand waar hij zijn nering verkocht was bovenin met glas-in-loodramen versierd. En dat was nou net de zoekplaat van vorige week. Ga er eens langs en bewonder het fruit dat daar in glas te zien is.

Later heeft hij zich gestort op de in- en verkoop van (2e hands) meubels en hij had veel klanten bij de mensen met een wat kleinere beurs en arbeidsmigranten. En dat was een schot in de roos; hij had goed ge(groente)boerd. Het commerciële bloed in zijn aderen heeft hij aan zijn drie kinderen doorgegeven. U weet ze vast wel te vinden.

Voor de nieuwe foto heb ik voor een afbeelding gekozen die rond 4 en 5 mei actueel is. Op het Albrechtplein staat het standbeeld, maar daar is de foto niet genomen. Weet u waar het wel te zien is? Wilt u een extra tip voor de volgende zoekfoto, stuur uw oplossing in naar zoekfotosliedrecht@gmail.com. 

Oude opdracht
advertentie