De nieuwe opdracht van Albert de Coster.
De nieuwe opdracht van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (145)

17 november 2023 om 08:25 Activiteiten

SLIEDRECHT Een uitbundig versierde daklijst als zoekplaatje leid je automatisch naar de wat oudere woningen in ons dorp. En waar vind je die? Langs de dijk!

door Albert de Coster

Het weer zat de afgelopen weken niet mee om er op uit te gaan. Maar toch waren er best wat inzenders die tussen de buien door hun blik ten hemel gericht hadden om de dijklijst te vinden. Zodoende werd het fraaie pand aan Kerkbuurt 248 door aardig wat mensen gevonden.

Ik had de inzenders van de vorige opdracht laten weten dat er naast de woning een wat verscholen pad lag dat leidde naar een wat onbekend stukje Sliedrecht. Sommigen wisten me te vertellen dat achter de woning de voormalige Tuin van Nieuwpoort lag.

Architect Aart Nieuwpoort (1899-1947) heeft in ons dorp diverse fraaie panden ontworpen en woonde zelf ooit iets verderop. Jaren terug zat in het pand op nr. 260 dierenspeciaalzaak Pot. In het verleden was het nu fraaie parkje een grote wildernis en een geweldig speelplek voor de jeugd. Inmiddels is het gecultiveerd en deels in beslag genomen door Waerthove. Maar er gaat wel een enorme rust vanuit; ga daar gewoon eens op een bankje zitten mijmeren.

Schuin tegenover het pand van mijn foto ligt in de bocht een onbebouwd stukje dijk. Jaren terug had de gemeente het plan daar een weg aan te leggen. De Westwijk die daaronder ligt zou zo ontsloten worden (die functie heeft nu de Geulstraat). Men ging voortvarend aan de slag: de stoephuisjes, het pand van het Apostolische Genootschap, de werkplaats van fietsenmaker Kramer en de dijkwoning van J.W. Stam (handelaar in boter kaas en eieren) werden meteen met de grond gelijk gemaakt. Uiteindelijk is dat plan niet doorgegaan en zitten we nu met een onbebouwd stukje dijk.

Een klein stukje westwaarts stond vroeger een lagere school: de Beatrixschool. Vanaf de dijk was het schoolplein met een brede trap bereikbaar. De school verhuisde eind jaren ’70 naar de Prickwaert onder de naam Anne de Vriesschool. Er is nog een smal stukje trap overgebleven en op deze manier heeft de wijk daaronder aan de dijk daar toch nog een ontsluitingspad. Deze trap sluit precies aan naar het pad dat leidt naar de Tuin van Nieuwpoort. (nu heet het daar het Wilhelminapark) Dus als u zin heeft wat onbekendere paden te betreden, dan is dat een uitgelezen stukje Sliedrecht.

Als u weet waar de nieuwe foto is genomen stuur dan een bericht naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

De oude opdracht van Albert de Coster.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie