Afbeelding
Danielle Zwanink
Echt Sliedrechts

Elektra

1 februari 2024 om 14:36 Column Echt Sliedrechts

Elektra, een begrip in Sliedrecht. Het pand wordt al sinds mijn geboortejaar, 1970, verhuurd aan Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) en dat is lang. Elektra wordt voornamelijk gerund door vrijwilligers en het doel van SOJS is om activiteiten te organiseren voor jongeren, een doelgroep waar weinig voor te doen is in Sliedrecht. Er is veel te zeggen over Elektra, want er werd veel gedaan. Het poppodium, het tuinfeest, culturele voorstellingen, maar wat vooral niet onderschat moet worden is het sociale aspect.

Er was een vaste inloop voor jongeren, aan de bar of tijdens een potje tafeltennis werd menig probleem besproken en werd en een luisterend oor geboden. Grote, maar ook kleine problemen kwamen voorbij. En vaak werd er niet gepraat, maar voelde men zich gewoon welkom. Ik zeg gewoon, maar eigenlijk is dat helemaal niet gewoon. De laagdrempeligheid was cruciaal, er hoefde geen afspraak gemaakt te worden, je kon gewoon zo naar binnen lopen.

Uiteraard kun je ook een afspraak maken met de huisarts om op de wachtlijst gezet te worden voor een hulpverlener. En het één sluit het ander ook niet uit. Alleen niet elk probleem is zo zwaar dat dat nodig is, en vooral, die drempel ligt een stuk hoger.

Voorheen werden veel jongeren zelf vrijwilliger en zij voelden zich mede verantwoordelijk voor het pand en de mensen die er kwamen. Een prachtig systeem.

En laat het duidelijk zijn dat de jeugd er niet allen kwam met problemen, integendeel. Het was een plek waar mensen zich gezien en gehoord voelden. Mijn dochter heeft er een cursus streetdance gedaan, een vriendin heeft er gitaarles gehad en zo zijn er legio voorbeelden.

Er gaat waarschijnlijk veel veranderen. Elektra gaat beheerd worden en SOJS moet de ruimte gaan huren. Dat betekent dat er minder vrije inloop is, want de ruimte kan op dat moment net zo goed verhuurd zijn aan de punnikclub. En niets ten nadele van de punnikclub, maar de vrijheid van het binnenlopen wordt hierdoor een stuk minder. Elektra is dan niet meer zoals het al die jaren was en hoort te zijn.

Er is een petitie voor het behoud van Elektra zoals het was en met ruim 1800 handtekeningen is het duidelijk dat het leeft. (En er kan nog getekend worden!).

Er is voor 2,3 miljoen verbouwd aan het pand en op dit moment staat het leeg en gebeurt er niets. Al maanden. Het zou toch zonde zijn als iets wat al 54 jaar bestaat en functioneert, het oudste jongerencentrum van Nederland zelfs, ophoud te bestaan?

De vrijwilligers staan te trappelen om weer aan de slag te kunnen, het pand is er klaar voor. Het wordt tijd dat Elektra weer open gaat. Waar wachten we nog op?

Daniëlle Zwanink - Muilwijk

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie