Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie
Echt Sliedrechts

Warmtenet

8 februari 2024 om 14:28 Column Echt Sliedrechts

Langs het spoor aan de Parallelweg blijft het fietspad de komende maanden dicht. Er ligt nu al een 500 meter lange leiding, die nog zal aangroeien tot 1200 meter. Deze leiding wordt onder de Merwede door getrokken voor het warmtenet. Kijk maar eens op de website van HVC in Dordrecht. Steeds meer huizen worden verwarmd met het warmtenet, en straks dus met warmte die HVC duurzaam wil produceren. Zo’n bericht moet ik altijd een poosje op me in laten werken. Hoe kan ik me daar iets bij voorstellen? Hoe kunnen met warmte vanaf de overkant zo veel huizen worden verwarmd? Hoe kan zo’n investering van twee ondergrondse, ja zelfs onder-rivierse pijpleidingen ooit uit? Hoe duurzaam is dat eigenlijk? Wat vinden we daar over twintig jaar van? Het past op de een of andere manier niet in mijn brein. Het zal allemaal wel. De techniek staat blijkbaar voor niets. Knap werk, dat wel.

Er zijn wel meer dingen die niet in mijn brein passen. Op het moment dat ik dit typ is het 12 uur op de eerste maandag van de maand. Zoals gewoonlijk gaan in ons dorp de sirenes af. Ze worden getest voor als het een keer echt nodig is. Onwillekeurig dwalen mijn gedachten af naar een mogelijke ramp: een overstroming, een gifwolk, een oorlog. Welke keuzes maak je in crisissituaties? Daaraan moest ik denken toen ik onlangs hoorde over Edith Eva Eger. Zij werd de ballerina van Auschwitz genoemd. Op haar 90-ste schreef ze een boek, ‘De keuze’. In de treinwagon op weg naar het concentratiekamp zei haar moeder tegen haar: ‘Denk erom, ze kunnen je alles afpakken, maar nooit je geest. Jij hebt altijd een keuze om goed of slecht te doen.’ Dat heeft haar op de been gehouden in de meest bizarre omstandigheden. Haar verhaal is in een theaterstuk uitgespeeld in 2019. Inmiddels is ze 96 jaar en ze verspreidt nog steeds een boodschap die we hard nodig hebben in deze tijd: ‘Niemand kan je gedachten van je afpakken.’

De tijd zal het leren, hoe we in een crisis omgaan met elkaar. Dat weet je van tevoren nooit. Wat je wel kunt doen is in goede tijden proberen goed om te gaan met elkaar. In een sterke samenleving geef je de ander de ruimte, ook als hij of zij heel anders denkt dan jij. Respect voor elkaar dus. Een beetje zoals dat warmtenet. Met de warmte die jijzelf hebt, kun je een ander warmte geven. Als je dan maar wel in verbinding bent met elkaar. En blijft.

Geert van Dijk

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie