Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie

Echt Sliedrechts - Engelse mijlen

7 maart 2024 om 14:08 Column Echt Sliedrechts

Toen ik vorige week het interview met ‘onze’ kampioen Jochem Wiersma las, gingen mijn gedachten naar 5 oktober 2019. Dat was de enige keer in mijn leven dat ik meedeed met een hardloopwedstrijd: de Rivierenloop in Alblasserdam. Ik had me ingeschreven voor de 5 Engelse mijlen (ongeveer 7,8 km). Vóór corona deed ik nog aan hardlopen, in 2020 heb ik volleyballen en hardlopen ingeruild voor fietsen.

Er deden een paar honderd mensen mee, waarvan Jochem Wiersma de enige was die ik kende. Hij zal toen twaalf jaar geweest zijn. Bij de start verlies je al gauw uit het oog wie waar loopt en ik had geen idee of hij voor mij liep of achter mij.

Eigenlijk ging het best lekker. Ik had me goed voorbereid en wist dat ik deze afstand aankon. Een mooie route langs een aantal van de Kinderdijkse molens. Onderweg stonden er bekertjes water klaar. Het was heerlijk weer en de organisatie was perfect. Soms haalden mensen mij in, soms liep ik een ander voorbij. Maar je hebt tijdens zo’n rit geen idee of je vooraan loopt of achteraan. Ik betrapte me erop dat ik enkele keren omkeek om te zien of ik werd achtervolgd of ingehaald door het jongetje dat ik kende. Geen spoor.

Ik finishte in 51 minuten en 3 seconden. Net voor de bezemwagen, bleek achteraf. Jochem was zo’n twintig minuten voor mij gefinisht. Wat schaamde ik mij, dat ik diverse keren had omgekeken om te kijken waar hij bleef.

Dit voorval heb ik daarna diverse keren aangehaald in preken en gesprekken als het ging over kerkverlating. Kerkgangers kunnen zich ernstig zorgen maken over de betrokkenheid van hun kinderen bij het geloof. Die zorg kan wel eens heel terecht zijn. Maar vergis je niet. Het kan maar zo zijn dat je kinderen jou allang vooruit zijn. En dat je zelf ‘achterblijft’. Hoe diep zit het allemaal? Waar put je werkelijk kracht uit?

Ik kan weliswaar zeggen dat ik ooit een keer samen met een Nederlands kampioen een hardloopwedstrijd heb gelopen. Ik heb er nog een mooie medaille aan overgehouden ook. Maar, of ik er nou zo trots op ben? Ik heb m’n lesje wel geleerd. Zowel in sportief als in geestelijk opzicht.

Geert van Dijk

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie