Romy den Otter
Romy den Otter BDU media

Koningszoon zonder kroon

Column

De pepernoten waren de winkels nog niet uit, of er dansten alweer glitterslingers, glanzende ballen en gouden sterren voor onze ogen. Flikkerende lichtjes, overal dennennaalden, plaatjes van smeulende kalkoenen uit de oven: kerst in aantocht. En dat betekent veel eten, lekker leuk met de familie, bombastische versiering en de nodige stress, want alles moet mooi en prachtig.

Alleen dat is nu juist het probleem, want niet alles ís mooi. Er zijn mensen die geen geld hebben om eten te kopen. Een uitgebreid en luxe kerstdiner is voor hen niet weggelegd. Zij kunnen geen mooie jurken dragen en hun haar opsteken en een strikje rond het boord van hun overhemd binden. Om maar te zwijgen over het 'gezellig met de familie', want wat zijn er veel gebroken gezinnen, gebroken harten.

Onder alle laagjes goud en glitter, gaan we compleet voorbij aan de ware betekenis van het kerstfeest. Het vieren van de geboorte van Jezus Christus. Een Koningskind, maar geboren in een stal, gelegen in een voederbak. Ironisch nietwaar, dat degene die door velen wordt gezien als de Zoon van God, de Messias – Redder van de wereld, op de meest armzalige en troosteloze plaats ter wereld kwam. Maar de hemel juichte en de sterren fonkelden, want de komst van Jezus toonde ons dat het niet gaat om rijkdom, pracht, praal en overvloed. Het gaat om tevreden zijn met weinig, respect en liefde voor elkaar. Zeg nu zelf, wat heb je aan een oogverblindend mooi gedekte tafel en een perfecte pavlova als de mensen waarmee je aan tafel zit elkaar niet uit kunnen staan? Ik zou liever een aangebrande kip, slappe groenten en een hoop gelach hebben dan een gekarameliseerde perentaart met crumble van pistache en venijnige blikken afgewisseld door oorverdovende stiltes.

Genoeg dure woorden, waar het mij om gaat is dat we ons beseffen dat kerst geen feest is van goed-beter-best. Je hoeft elkaar niet te overtreffen met de grootste kerstboom of de meest uitgebreide gourmetschotel. Kerst gaat erom dat jij je geliefd weet. Want of je nu in Sliedrecht woont of daarbuiten, of je veel geld hebt of weinig, of je een keukenprins(es) bent of nog niet eens een ei kunt bakken, er is altijd dat ene Kindje, dat naar de aarde kwam om te laten zien waar het om draait in het leven: elkaar liefhebben en respecteren. En ik wens jullie toe dat jullie dat allemaal mogen toepassen en ervaren tijdens deze kerst en in het nieuwe jaar.

Romy den Otter

advertentie
advertentie