Kelly Petrie
Kelly Petrie Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Sliedrecht Toen en Nu

Column

Vroeger bekend als de Oudheidkundige Vereniging Sliedrecht, opgericht op 30 september 1981 is nu te vinden onder HVS. Historische Vereniging Sliedrecht.

Geschiedenis was op school niet mijn sterkste punt. Regelmatig kon ik amper mijn ogen open houden bij dit zeer saaie uurtje gepraat over datums, oorlogen, koningen en dictators. Het zei mij allemaal niks. En in die tijd was mijn haar, die nieuwe Hitzone cd en of of we misschien wel of niet die avond naar de disco gingen veel en veel boeiender.

Nu inmiddels als jong volwassen vrouw kan ik mezelf soms zo dom vinden dat ik toen niet geïnteresseerd was. Het ontstaan, de groei en de veranderingen van samenlevingen en beschavingen lieten mij totaal onverschillig. Niet beseffende dat het nu heden ten dagen nog steeds een hele grote invloed uitoefent. Des te meer probeer ik dus de laatste jaren een soort inhaalslag te maken. En om het mezelf ietwat gemakkelijker te maken begin ik in mijn eigen woonplaats. Want Sliedrecht mag dan wel niet genoemd worden in de grote geschiedenisboeken met een grote veldslag, maar dat zegt niks over de immense historie van ons eigen dorp.

Op de website en Facebookpagina van HVS kan je uren doorbrengen. Ook zelf foto’s en reacties plaatsen. En misschien wel een stukje geschiedenis tegen komen die ook over jouw leven gaat. Een oude woning, klassenfoto of kantoor waar je ooit werkzaam bent geweest. Zelfs ik, geboren 1988 , ben al ontzettend veel tegen gekomen wat een zeer nostalgische en ‘vroeger was alles beter’ gemoedstoestand met zich meebracht. De vereniging hoopt er ook toe bij te dragen dat instanties en ook inwoners eerst nog eens goed nadenken voordat men tot drastische maatregelen overgaat. Immers, weg = weg. De karakteristieke lintbebouwing van ons ‘Baggerdorp’ is uniek en moet dat ook blijven.

En nog een hele mooie bijkomstigheid. Het geeft een nieuw doel aan mijn dagelijkse wandeling. Ik kan je zeggen een gebouw of nieuwe speeltuin is stuk gemakkelijker fotograferen dan een wegrennende kat.

Kelly Petrie

advertentie
advertentie