Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Benedenveer en Baanhoek

26 mei 2021 om 15:10 Column

Onlangs liep ik ’s avonds weer met een bus naar de Benedenveer, die mooie wijk, waar ik begin maart ‘stiekem’ wat busjes PFOA-grond weghaalde om te laten onderzoeken.

Dit keer was het overigens een collectebus van het Longfonds en ik zag er een beetje tegenop om juist in die wijk te collecteren. ‘Mijn kop’ staat immers boven deze column, dus misschien herkennen ze me wel als het jongetje, dat hun woonplezier kwam vergallen door met potjes PFOA grond te bewijzen, dat er teveel van dat smerige spul in ‘hun’ grond zat.

Er waren inderdaad blijken van herkenning, maar geen negatieve commentaren en met veel bewoners had ik een uiterst vriendelijk ‘praatje-hier, praatje-daar’. Nog wat oude bekenden gezien en – voor het Longfonds – heel veel opgehaald.

Jongere mensen zonder contant geld in huis – net als ik – maakten gebruik van de QR-code en er was zelfs een kastanje-blonde (bestaat dat?) mevrouw, die me achterna kwam rennen om wat in de Longfonds-bus te doen ‘want ze zag me lopen, maar ze moesten nu weg’. Zo veel vrouwen lopen er niet meer achter me aan, dus de vriendelijkheid op de Benedenveer was dubbel opvallend.


Kortom, Benedenveer, dichtbij Chemours met uiterst aardige, vriendelijke en goedgeefse bewoners. Hoe zou dat komen? En ik bedacht, dat dat misschien wel één van de weinige, zo niet het enige positieve bijverschijnsel zou kunnen zijn van PFOA, oftewel ‘mensen met meer PFOA in hun bloed’ zijn aardiger, vrijgeviger, vriendelijker, et cetera.

Terug in mijn nieuwe ‘flat’ op Baanhoek (ik ben pas verhuisd), filosofeerde ik verder, dat ik het toch maar getroffen had in een wijk, die nog dichterbij Chemours ligt. Nog dichterbij betekent dan nog aardiger, vriendelijker en vrijgeviger mensen om me heen, maar de volgende morgen werd ik ruw uit ‘mijn-PFOA-droom’ gewekt; Na vier dagen was mijn oude aanhangertje gestolen vanaf mijn privé-parkeerplek voor mijn ‘flat’ op diezelfde Baanhoek.


Tja, Baanhoekers zijn niet alleen vriendelijk, maar hebben humor en zijn heel direct, dus al snel hoorde ik, dat de diefstal van dat karretje mijn eigen schuld was. Immers, ik had toch zelf dat bordje ‘Wegsleepregeling van kracht’ erbij gezet. Dan is het logisch, dat iemand in het holst van de nacht, dat bordje letterlijk neemt en mijn karretje wegsleept.

Nee, zelfs ik had niet voorzien, dat PFOA effecten zou hebben als vriendelijker, vrijgeviger en humoristischer. Misschien werkt het zelfs ook extreem fantasie-verhogend en klopt deze column ‘van-geen-meter’! Vandaar dat er nog steeds mensen zijn, die – ook met ongebreidelde fantasie – beweren, dat het wel meevalt met die PFOA (?).

[Joop Keesmaat

Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie