Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Beste Mark en Hugo,

Column

Al weken adviseerde het OMT een vervroegde kerstvakantie. Maar, zo zei het kabinet, ‘dat gaan we niet doen, want de kinderen hebben al zoveel gemist.’ En hoewel ik ook de druk zag oplopen op de scholen, veel kinderen gaan graag naar school. Ze hebben al veel gemist, de helft van de dingen die ze doen vallen weg of worden verplaatst en school is zo de enige constante in hun leven. Als ze niet in quarantaine zitten dan.

En het lijkt mij niet dat jullie het niet aan zagen komen natuurlijk. Vorig jaar was het ook winter. Zaten we in hetzelfde schuitje. De druk op de IC’s liep weer op, Diederik Gommers waarschuwde keer op keer en uiteindelijk kondigden jullie een avondlockdown af. Alle sportverenigingen verplaatsten hun sportuurtjes naar de ochtend of vroeger in de middag. Maar, jullie riepen nog steeds terwijl de cijfers alleen maar opliepen: ‘De scholen blijven open.’

Dinsdag 14 december. Weer een persconferentie, weer verlenging van maatregelen. Van zorgen vorig jaar maart tot - nog steeds - gelaten berusting dit jaar. Mezelf steeds voorhouden dat jullie het ook niet precies weten en proberen te roeien met de riemen die jullie hebben. Maar ik trek de argumenten gewoon niet meer. ‘Breng de kinderen het liefst niet naar de noodopvang, liever geen speelafspraken en liever ook niet naar opa en oma.’ Als jullie íets sneller waren geweest, was een groot deel van die opa’s en oma’s geboosterd. Als jullie íets eerder hadden besloten en niet constant hadden geroepen dat ‘de scholen écht open zullen blijven’, hadden veel ouders misschien nog wat vrij kunnen nemen in die eerste week. Die andere twee weken hebben veel mensen ook vaak al vakantie ingepland omdat de feestdagen in een weekeinde vallen. Als jullie dus íets eerder hadden besloten het OMT te volgen - toch een groepje dat er verstand van lijkt te hebben - hadden die ouders hun vakantie iets eerder kunnen spreiden dan drie dagen van tevoren kunst- en vliegwerk uitvoeren. Thuiswerken met vakantievierende kinderen betekent namelijk in de praktijk dat ze de halve dag schermen, beste heren. Maar als jullie dus íets sneller waren geweest, hadden dus niet al die ouders nu al hun kinderen tóch bij opa en oma gebracht en hadden ze écht pas met kerst bij hun grootouders aangeschoven. 

Gelaten berusting maakt steeds meer plaats voor irritatie. Ik weet het, het is grillig. Ik weet het, er is steeds iets nieuws. Maar geef me opnieuw het gevoel dat ik dit ergens voor doe. Want dat voelen is belangrijk. Handel gewoon eerder. Dan kan ik dat ook doen.

Marjanne Dijkstra

advertentie