Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Groot in doen?

Column

Sliedrecht voor 16 maart: Dorp aan de rivier, waar de vorige burgemeester, net opnieuw benoemd, onverwacht opstapte. Waar een coalitiepartij en hun wethouder onbarmhartig werden weggestuurd, waar vernieuwing van het sportpark wederom is uitgesteld, waar een mooi Anton-Pieck-gebouwtje tegen de zin van de burgerij werd gesloopt en niets voor in de plaats kwam. Een dorp, waar een oude school gesloopt zou worden, wat niet doorging omdat een geloofsgenootschap even interesse had, waarna sloop wederom dreigt, terwijl betaalbare appartementen logischer lijkt.

Sliedrecht na 16 maart: Ontzetting, bijna paniek, alom over de laagste verkiezingsopkomst ooit! Dorpscoryfeeën Gerrit Venis en Bernadette Brus spreken in open brieven hun verbazing uit en duiden mogelijke oorzaken onder het motto ‘we worden niet gehoord’. Zelfs de griffie doet mee met een oproep tot meer politieke bewustwording.

Na de vrijwel niets veranderende verkiezingsuitslag bekroop ook mij een gevoel van moedeloosheid om niet meer te gaan stemmen. Het maakt blijkbaar niets uit, er verandert niets en ‘ze’ luisteren toch niet!

Maar is dat nou zo? Eigenlijk niet, want we zijn een diepgelovig dorp met SGP/CU als grootste partij. Een feit, net zoals wij als dorp ingeklemd liggen tussen drukke spoorlijnen, rijkswegen en een mooie rivier. Ons college probeert daarin een doorbraak te forceren, waar veel dorpsgenoten niet bij staan te juichen, maar dapper is het wel.

Papendrecht is ongeveer even groot, ongeveer even gelovig, maar er staat al jaren een schitterend winkelcentrum, destijds overigens veel te duur. Papendrecht heeft zelfs twee voetbalverenigingen met een prima accommodatie en twee viaducten over de A15. Door mee te investeren in het Fokker hoofdkantoor sluit ik zelfs niet uit, dat daar ooit complete F35 straaljagers gemaakt worden. Hoezo maritieme industrie? Tijdens de verkiezingscampagne stonden alle politieke partijen gezamenlijk met statafel en zitstoelen bij elkaar op De Meent. Gemoedelijk, gezellig en veel burgers schoven aan voor een praatje, een vraag of discussie.

Kortom, goed idee voor Sliedrecht om de politiek dichterbij de burgers te brengen!
Ik daag ‘de hele Sliedrechtse politiek’ graag uit om op die manier het gat tussen onze politici en de burgers te verkleinen. We organiseren elke laatste zaterdag van de maand zo’n politieke markt op het Hemaplein! Een politiek inloopspreekuur voor iedereen, waar alle partijen met twee personen aanwezig zijn om meningen of kritiek met onze burgers te bespreken. Burgervader Jan de Vries is er ook, per bakfiets én met koffie en gebak.

SLDRCHT Groot in doen!

Joop Keesmaat

advertentie