Burgerraadsleden, Gemeente Sliedrecht
Burgerraadsleden, Gemeente Sliedrecht
Raadspraat

Gezamenlijk als voorstander en tegenstander

8 februari 2023 om 14:16 Column

Voorstanders, tegenstanders, kansen en bedreigingen. Bouwen in een polder of vooral verdichten in het dorp. Dit duidt maar op één project, Sliedrecht-Noord. Het kan u als inwoner van dit prachtige dorp de afgelopen jaren niet ontgaan zijn, de plannen van de gemeente om woningen te realiseren boven de spoorlijn. En de daarnaast onlangs verleende subsidie van het rijk van 21 miljoen euro.

Als jongere binnen in het raadhuis besef ik mij maar al te goed dat het voor de starters op de woningmarkt binnen ons dorp erg moeilijk is om een woning te vinden. Ik wil mij dan ook als jongere voor deze jongeren inzetten. Daarvoor zie ik Sliedrecht-Noord als een mooie en unieke kans, we gaan dan ook een serieus aantal woningen bouwen. Echter vind ik dat alleen het bouwen van woningen de starters binnen ons dorp niet voldoende helpt. Daarom benoemde ik een aantal weken geleden het idee in de raad om een aantal van de woningen in Sliedrecht-Noord alleen toegankelijk te maken voor inwoners van Sliedrecht. Binnen deze maatregel zie ik de volgende voordelen: er zal roulatie ontstaan binnen de complete woningmarkt in Sliedrecht en daarnaast maak je het voor de Sliedrechtse starters makkelijker om een woning te bemachtigen.

Zoals ik in mijn inleiding al schreef zijn er voor- en tegenstanders binnen dit project. Als politicus is het belangrijk om beide groepen niet uit het oog te verliezen. Ik vind het dan ook belangrijk dat beide groepen zich gehoord voelen. En daar is participatie naar mijn mening een heel mooi traject voor. Onlangs hoorde ik een partij, die geen voorstander voor dit plan is, in de raad zeggen: “Laten we dit plan dan in ieder geval zo groen dan al niet geel mogelijk maken”. Los van de genoemde kleuren vind ik dit echt een mooie houding als er een meerderheid voor dit plan is. Mij lijkt het mooi om op deze manier voorstanders en tegenstanders bij elkaar te brengen in een participatietraject. Omdat we op die manier een toekomstig dorp voor alle inwoners kunnen realiseren.

Ik kan mij ook inbeelden dat dit heel lastig of zelfs onmogelijk is voor tegenstanders van dit project. En dat is natuurlijk ook hun volledige recht binnen onze democratie. Maar nogmaals het lijkt mij ontzettend gaaf om via de bovenstaande manier, met volledig respect voor elkaar, een toekomstig Sliedrecht te realiseren waar onze starters op de woningmarkt een betere kans hebben.


Matthijs Ippel

Burgerraadslid SGP-ChristenUnie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie