Afbeelding
Danielle Zwanink
Echt Sliedrechts

Straatfeest

9 maart 2023 om 14:40 Column

Toen wij 19 jaar geleden in de Hugo gingen wonen lag er een uitnodiging op de mat voor het straatfeest van een gedeelte van de Hugo de Grootstraat en de halve Piet Rijsdijkstraat. Iedereen nam iets te eten en drinken mee, je nam zelf je stoel mee en voor de kinderen waren er pannenkoeken en ranja.

Natuurlijk gingen wij en het was een hele gezellige dag. Op een ongedwongen manier leerden we onze buren kennen en zij ons. In de oude uitbreiding is geen huis hetzelfde en aangezien wij nog aan het verbouwen waren werd ons huis bekeken, er werden tips gegeven en er werd gereedschap uitgeleend. De kinderen leerden ook hun vriendjes uit de straat kennen en we voelden ons erg welkom. De timing was toevallig, maar in ons geval heel gelukkig.

De jaren daarna zijn er nog veel feesten geweest, mede georganiseerd door ondergetekende en een paar buufdinnen. Er werd subsidie aangevraagd bij de gemeente, daar werd een springkussen van gehuurd. De straat werd afgezet, er werd een barbecue gehuurd, vlees besteld en een kleine bijdrage gevraagd. De stoelen en tafels werden nog steeds zelf meegenomen en de sfeer was zoals altijd gezellig. We hebben zelfs een keer een feest in de winter georganiseerd met erwtensoep, een tent met heaters en warme Glühwein en worst. Verrassend leuk!

Daarna gaven wij stokje van de organisatie door en is er geen feest meer geweest. En eigenlijk vind ik dat heel erg jammer. Want inmiddels wonen er zoveel nieuwe mensen die ik helemaal niet ken. De meesten groeten wel, maar daar blijft het bij. Er wordt hooguit aangebeld omdat er een pakketje bij ons ligt, en natuurlijk is het contact vriendelijk, maar meer ook niet.

Ik heb lieve buren en ik weet dat ik er midden in de nacht aan zou kunnen bellen als het nodig is en ik denk dat zij dat ook weten van ons. Wij hebben geen kleine kinderen meer en genoeg vrienden, dus er is geen noodzaak. Maar toch. Het kan zo leuk zijn om je buren op een ongedwongen manier beter te leren kennen. Mijn meneer gaat dit jaar met 3 buurmannen naar Lissabon, ze hebben elkaar (beter) leren kennen achter de bbq op het straatfeest en het klikte zo goed dat ze elkaar regelmatig zien. Natuurlijk is dat niet nodig, maar het is wel een leuke bijwerking.

Het is eigenlijk helemaal niet zoveel werk om een straatfeest te organiseren, die subsidie hoef je niet aan te vragen, gewoon iedereen wat eten en drinken mee laten nemen is net zo gezellig! Ik voel weer een straatfeest opkomen, ik hoop stiekem dat ik iemand geïnspireerd heb uit mijn straat, want een goede buur….. Ik woon op nummer tien, wie belt er aan?

Daniëlle Zwanink-Muilwijk

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie