Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Echt Sliedrechts

Nostalgie

25 mei 2023 om 15:02 Column

Vanuit nostalgisch oogpunt gezien, had ik een goede week met als hoogtepunt een concert van The Analogues in Rotterdam. U weet wel, die Nederlandse band, die alle nummers van The Beatles tot in de absolute perfectie naspelen. Zowel de stemmen en samenzang én met veel oude originele instrumenten uit the sixties.


The Beatles – nostalgie in optima forma – zeggen u misschien weinig. Vier arme jochies uit Liverpool, die toevallig in hetzelfde dorp woonden, daar – via dezelfde Penny Lane en langs Strawberry Fields naar dezelfde school gingen. En – niet onbelangrijk – in hun jonge jaren samen op gitaren begonnen ‘te pielen’. Ze gingen in 1960 een paar maanden ‘op toernee’ naar de Reeperbahn in Hamburg, maar werden na vier maanden – wegens wangedrag – terug gestuurd naar Liverpool. De Reeperbahn zegt u natuurlijk niets. Mij wel, ik ben er zelfs even geweest, niet teruggestuurd, maar zelf weggegaan. Wat een liederlijk zooitje was dat! Erg duur ook, dus dan haak ik nog sneller af.Kortom, een mooie én nostalgische avond met The Analogues in Rotterdam, maar u vraagt zich terecht af, wat dat met ‘Echt Sliedrechts’ te maken heeft. Nou, simpelweg omdat ik daar samen met Gerrit Venis was en ik vrees dat ook de naam Gerrit Venis u niet (meer) zo veel zegt. Ik leg het even uit, want sowieso is Gerrit een échte originele ‘Slierechter’ (ik niet, ik ben ‘import’ uit Alblasserdam). Ik ken Gerrit sinds ‘mijn’ mensenheugenis als een ‘rood en eigenwijs politiek dier’, wat voor mij sowieso een band schept.

Hij is 32 jaar gemeenteraadslid geweest, waarvan acht jaar wethouder. Niemand is foutloos, iets met splinter of balk in een oog, dus ook Gerrit maakte soms foutjes. Als nostalgisch en ‘onafhankelijk’ columnist vind ik één daarvan zijn – misschien begrijpelijke – overstap van PvdA naar PRO Sliedrecht. Ach, inmiddels ouder en milder, zij het hem vergeven! Zelf ben ik ruimschoots gepensioneerd en op die leeftijd kopen sommige oudjes nog een Harley Davidson om lekker nostalgisch en ‘born to be wild’ langs ’s Heren wegen te razen.

Ik niet: ik kocht een rubberboot met te veel PK’s om over de Merwede langs ons dorp te razen. Een oever vol Sliedrechtse nostalgie, zoals het oude haventje van De Klop, waar vroeger ‘Beavertjies’ van de lopende band rolden. Later werd dat de grote gele loods van IHC-Van Rees, waar ook geen schip meer gebouwd wordt. Nog pijnlijker is inmiddels de tot skelet vervallen loods van Delta Shipyard. Jammer en het doet zeer!

Ofschoon ik nog steeds progressief en vooruitstrevend probeer te zijn, wil ik steeds meer, dat alles blijft zoals het vroeger was.
Dat is toch raar?

Joop Keesmaat

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie