Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Echt Sliedrechts

Hey, politieke papa’s en opa’s!

17 augustus 2023 om 15:14 Column

Zo begon een hoogoplopend gesprek met een aantal boze jongeren over betaalbaar wonen.
Ze voelen zich kansloos en of ik daar maar eens een scherp stukkie over wilde schrijven. Dat doe ik graag, want ze vinden Sliedrecht een prima dorp, maar waarom duurt het zo lang, dat er voor hen geen betaalbare huizen worden gebouwd?
Waarom hebben ze met de huidige wooncrisis een vette, valse start, terwijl zij wel de opgroeiende generatie zijn, die straks de dikke ABP-pensioenen van bestuurders en ambtenaren bij elkaar moeten verdienen. Nou “politieke dames en heren”, dat gaat hen niet lukken en dat betekent – met het nieuwe pensioensysteem – voor jullie doorwerken tot ver boven de 70 jaar.
Wat voorbeelden:
Hugo de Jonge – CDA – kocht 2.000 flexwoningen, bedoeld om het gemeentes gemakkelijker te maken “tiny houses” neer te zetten. Helaas uitgelopen op een fiasco, want van die 2.000 reeds door het rijk betaalde flexwoningen staan er nog 1.900 ongebruikt in de opslag. En juist dat zou een mooie eerste stap zijn om de woningnood te bestrijden.

Kosten 100.000 Euro per stuk. Mooi prijsje, maar er staat er geen één van in Sliedrecht voor onze jeugd?
De politieke banden tussen wethouder Spek en Hugo de Jonge zijn zeer goed, dus - naast die 21 miljoen viaduct-subsidie – moeten +100 van die betaalbare flexwoningen in Sliedrecht toch zo geregeld zijn? Of wil de gemeente daar niet echt aan?

In Dordt leken ze wel “het licht te hebben gezien” door 333 betaalbare containerwoningen neer te zetten voor studenten op het Leerpark. Goed bedoeld, maar niet goed nagedacht, want zo’n studiootje van 36 m2 is met 750 Euro per maand voor studenten onbetaalbaar.
Kortom, slechts 100 verhuurd en – fiasco – ruim 200 staan er leeg, simpelweg vanwege de hoge huur! Maar waarom, waarom zijn die goedbedoelde container-woninkjes op het Leerpark in Dordt zo schreeuwend duur? Zo wordt studeren voor mensen met verstand maar zonder geld onmogelijk, toch?

Ook rond de Groen van Prinsterer blijft het oorverdovend stil. Gemeentelijk eigendom, waar – met erfpacht – snel zo’n 25 betaalbare appartementen gebouwd kunnen worden van 200/225 duizend Euro. Niets meer van gehoord, terwijl grondpositie en bestemmingsplan geen probleem, zouden moeten zijn. Ook dit duurt weer te lang of wil er écht niemand betaalbare woningen bouwen?

Joop, daar moet je eens een “stukkie” over schrijven, want blijkbaar interesseert het niemand, dat onze huidige jongeren geen fatsoenlijke kans krijgen om – net als jullie ooit – aan een toekomst te bouwen.

Jongens en meisjes van nu, bij deze “het gevraagde stukkie”, maar of het gelezen en begrepen wordt . . . . ?

Joop Keesmaat

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie