Afbeelding
Slydregt.NU
Raadspraat

Verlicht despotisme!

28 september 2023 om 14:15 Column

Sliedrecht is een gemeente met een slechte reputatie als het gaat om effectief bestuur en betrokkenheid van de inwoners. Het college lijkt te denken dat ze weten wat het beste is voor de bevolking, zonder enige ruimte voor inspraak. Dit gebrek aan visie en arrogantie komt steeds duidelijker naar voren, terwijl de inwoners zich steeds meer verenigen in protesten tegen het ondoorzichtige en onlogische beleid.

De recente gebeurtenissen rondom de mogelijke vestiging van een AZC in Sliedrecht zijn exemplarisch voor het gebrek aan transparantie en respect voor de belangen van de inwoners. Dit schandalige gebrek aan inspraak was voor Slydregt.NU reden genoeg om een referendumverordening voor te stellen, een instrument dat gemeenschappen in staat stelt hun stem te laten horen. Maar helaas, dualiteit lijkt niet te bestaan in Sliedrecht, aangezien de coalitie de invoering van een referendumverordening heeft geblokkeerd.

Het gebrek aan respect voor inspraak wordt alleen maar duidelijker als we kijken naar het recente verhoor van het college door de gemeenteraad. Het college gaat samen met woningbouwcorporatie Tablis Wonen een actieve grondpolitiek voeren, met als gevolg dat een van de weinige parken met hoge bomen in het dorp op het altaar van woningbouw wordt geofferd. De omwonenden zijn terecht woedend en de protesten blijven niet uit. Pas na lang aandringen van de oppositie kwam er in de nachtelijke uren aan het licht dat er al een samenwerkingsovereenkomst was gesloten tussen de gemeente en Tablis. Dit betekent dat er al een definitief besluit was genomen zonder enige inspraakmogelijkheid voor de inwoners. Hoogbouw van vijf verdiepingen met 120 appartementen zal het park aan de rand ervan domineren, waarbij een groot deel van het park verloren gaat. De woede van de aanwezige bewoners in de raadszaal was begrijpelijk, maar in plaats van naar hun bezorgdheden te luisteren, dreigden leden van de coalitie zelfs een 85-jarige man uit de zaal te verwijderen. Dit toont een schrijnend gebrek aan respect voor de democratische rechten en vrijheid van meningsuiting van de inwoners.

Het college van Sliedrecht heeft al een reputatie van mislukkingen opgebouwd, zoals het stilstaande Burgemeester Winklerplein, het Plaatje, het ondoorzichtige AZC-dossier. En nu voegen ze daar nog een hoofdstuk aan toe met de ondoordachte beslissingen met betrekking tot het park. Wat vooral zorgwekkend is, is dat deze beslissing waarschijnlijk zal leiden tot langdurige procedures vanwege de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan.

Kortom, het college en de coalitie die hen steunt, moeten dringend hun houding herzien. Ze moeten leren luisteren naar de inwoners en hun democratische rechten respecteren. Arrogantie en geen transparantie mogen niet langer de norm zijn in deze gemeente. Het is hoog tijd voor verandering, en het is aan de inwoners om ervoor te zorgen dat hun stem gehoord wordt en dat hun belangen worden beschermd tegen een college dat denkt boven het volk te staan.

Gert Jongeneel, Slydregt.NU

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie