Pippi met het boek van haar moeder Susanne.
Pippi met het boek van haar moeder Susanne. Privébezit

Een SynDroom: uniek verhalenboek

Mensen

SLIEDRECHT ,,Het is niet alleen een boek geworden voor ouders van kinderen met een beperking, juist niet. De verhalen zijn zo geschreven dat elk kind zich wel in een verhaal kan herkennen.” Aan het woord is Susanne Blomsteel, auteur van het kinderboek Een SynDroom, dat op 9 december uitkomt.

door Marjanne Dijkstra

Ruim een jaar geleden werd in het gezin van Susanne en haar man Robert dochter Pippi geboren. Het meisje wordt geboren in een gezin waar al vijf kinderen zijn. De zwangerschap had wel wat voeten in aarde, vertelt Susanne. ,,Ik wist al met twaalf weken zwangerschap dat Pippi het Syndroom van Down had. Meteen wist ik dat dit kindje welkom was bij ons. Het probleem is dat als je dit vertelt, veel mensen een mening erover hebben. Dat is natuurlijk prima, maar voor ons uiteindelijk niet relevant. Gedurende de zwangerschap kwam er nog een hartafwijking bij en het Syndroom van Dandy Walker. Natuurlijk heb ik me wel eens afgevraagd waar we aan begonnen. Haar geboorte was echter een explosie van geluk. Ze kon meteen bij mij aan de borst drinken en deed het vanaf toen supergoed. Haar leven is maakbaarder dan dat van mijn andere kinderen: ik blijf op haar leven altijd invloed houden. De zorgen zijn niet zozeer groter, maar anders.”

Het boek kwam tot stand nadat een van Susannes dochters een boekje had gemaakt op school en dat thuis verder afmaakte. ,,Ik had zin om zelf ook wat te schrijven en ik schreef de zin ‘Een meisje heeft een droom zo bijzonder, dat moet haast wel een synDroom zijn’. Zo ontstond een verhaaltje over Pippi. Maar eigenlijk wil ik Pippi niet in een bijzonder daglicht zetten. Ze is even bijzonder als mijn andere kinderen. Ik ben verder gaan schrijven en heb voor alle kinderen in dichtvorm een verhaaltje geschreven. Een van mijn dochters is bijvoorbeeld een enorme wiebelkont, een ander is erg dromerig en een van de andere kinderen is heel slim, maar vindt een hoop spannend. Hij wordt in het verhaaltje een superheld. Zo heb ik zes verhaaltjes gemaakt en een inleidend verhaal, waarin ik schrijf over het ‘syndroom van beneden’. Als je beneden begint, kun je alleen maar omhoog. Door Pippi heb ik geleerd om op te voeden zonder verwachtingen. Bij haar vierde ik elke mijlpaal en bij de anderen gingen die wat makkelijker langs me heen of dacht ik ‘waarom kunnen ze dat nog niet?’. Ik denk dat het prettig is om op te groeien zonder verwachtingen. Je moet je eigen pad volgen. Al mijn kinderen hebben bij het verhaal een eigen tekening gemaakt die ook in het boek staan.”

Het boek is volgens Susanne een leuk boek om om voor te lezen. ,,Je kunt als ouders bespreekbaar maken welk ‘syndroom’ jij hebt, wat jou dus uniek maakt. En hoe erg is het om soms naar beneden te vallen, want je kunt daarna altijd weer naar boven. Door Pippi heb ik een belangrijke les geleerd, ergens jammer dat ik zoiets daarvoor nodig had. Pippi heeft andere mensen om ons heen ook zoveel inzichten gegeven en dat is heerlijk.”

Het boek EenSyndroom kost 19,95 (zonder verzenden) en is te bestellen via www.eensyndroom.nl.

advertentie