,,Gemis is een bepalende factor in ons leven", vertelt dominee Gerard Vrooland.
,,Gemis is een bepalende factor in ons leven", vertelt dominee Gerard Vrooland. Richard van Hoek

‘Gemis helpt je over jezelf nadenken’

15 juli 2022 om 07:31 Mensen

SLIEDRECHT ,,Gemis is onmisbaar. Gemis is een bepalende factor in ons leven. Je mist iets, je zoekt het, je hebt het even en je raakt het al snel weer kwijt. Of je hebt iets en je kan er niet van genieten. Dan is het gemis nog pijnlijker.” Aan het woord is dominee Gerard Vrooland (70). Hij begon als reguliere dominee, maar vertelde uiteindelijk in café’s over God en stichtte Kerk op Straat. ‘Gemis is onmisbaar’ is alweer zijn vierde boek dat uitkwam.

door Marjanne Dijkstra

,,Gemis is onmisbaar. Dat klinkt natuurlijk wel wat verwonderlijk. Maar eigenlijk zie je gemis overal om je heen. In reclames op televisie en in bladen zijn adverteerders steeds bezig gemis op te roepen. ‘Wil je gelukkig worden, dan moet je mijn product kopen.’ Of in de politiek bijvoorbeeld. ‘Kijk nu hoe slecht het gaat, als je op ons stemt wordt het beter’, om op de ontevreden kiezer in te spelen. Gemis is een motor van dingen, het zet dingen in beweging. Het laat je nadenken over wat je gelukkig maakt, wat je zoekt en waar je echt gelukkig van wordt.” Dat alles wordt gedreven door gemis, is ook terug te vinden in de psychologie. ,,Pavlov bijvoorbeeld. Hij stelt dat goed gedrag wordt beloond, verkeerd gedrag wordt bestraft. Dat zie je ook in gemis. Neem nu overproductie. We hebben dingen nodig, produceren uiteindelijk veel te veel en zuigen zo de aarde leeg met alle gevolgen van dien. En een man als Vladimir Poetin. Hij mist z’n oude Sovjet-Unie en probeert dat met geweld terug te krijgen. Dat heeft allemaal effecten die hij niet wilt - de NAVO wordt sterker bijvoorbeeld - en op die manier wordt hij bestraft.”

Mijn diepste gemis, is om bij God te zijn en vrede te hebben met hem

,,Wat ik zelf het meeste mis? Het lastige is dat je vaak denkt dat het iets negatiefs is dat je iets mist. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Ik mis, ik verlang naar mensen om gesprekken met hen voeren. Om iets aan dat gemis te doen, mobiliseer ik mijn gemis door met mensen af te spreken. Maar mijn diepste verlangen, mijn diepste gemis, is om bij God te zijn en vrede te hebben met hem. Maar gemis kan natuurlijk ook heel pijnlijk zijn en depressieve gevoelens oproepen en is het dus soms een veroorzaker van veel leed, zoals je nu in Oekraïne ziet. Als je gemis probeert te begrijpen en probeert te accepteren dat het niet per se naar is dat je iets mist, helpt het over om over je gemis en jezelf na te denken. Mensen zijn spiegels, je ziet reacties op gemis en wat ze in jou missen. Je gaat ontdekken dat op deze aarde niets volmaakt is, maar als je goed omgaat met je gemis kan het je tot wijsheid brengen. Als je niks mist en niks gelooft, dan is het leven totaal zinloos.” Gemis en geloof of zicht op de toekomst zijn met elkaar verbonden. Vrooland spreekt me direct aan: ,,Jij gelooft dat je straks weer thuis komt bij je kinderen toch? Dat is je verlangen, je gemis. Je weet het niet zeker, maar je gelooft het wel. Anders is er niets meer. Geloof is het bewijs van de dingen die je niet ziet. Zelfs atheïsten móeten geloven dat er niks is. Ze kunnen het namelijk niet bewijzen. En zo laat iedereen zijn eigen verhaalspoor achter, met zijn eigen gemis en zijn eigen waarheid.”

‘Gemis is onmisbaar, en brengt hemel en hel in beweging’ kost 13,95 en is te koop bij de boekhandel.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie