Afbeelding
Ariënne Monster-Megchelsen

‘Ik ben door een diep dal van geloofstwijfel gegaan’

Religie

SLIEDRECHT ,,Twijfelen aan je geloof is niet iets om bang voor te zijn. Je kunt het beter onder ogen zien en ermee aan de slag gaan.” Aan het woord is de Sliedrechtse Ariënne Monster-Megchelsen (33), die onlangs debuteerde met haar boek ‘Groeipijn’. Het persoonlijke verhaal is bedoeld als gids voor jonge mensen die worstelen met geloofstwijfel.

Onzeker zijn over wat je gelooft is niet fijn. Dat weet Ariënne uit eigen ervaring. Ze groeide op in een christelijk gezin, ging naar een christelijke school en ging altijd trouw mee naar de kerk. Maar ergens in haar tienerjaren merkte ze dat ze het allemaal niet meer zo zeker wist.

,,Ik ben door een heel diep dal van twijfels heen gegaan. Ik wílde het geloof wel vasthouden, maar ik kon het niet. Mijn twijfel ging over allerlei onderwerpen. Bestaat God wel? Is de bijbel echt waar of is het gewoon een verzameling mooie verhalen? Hoe zit het met de evolutietheorie en het scheppingsverhaal? Heb ik eigenlijk wel wat aan het geloof, of is het vooral wishful thinking?”

[OPENHEID] Ariënne wilde haar geloof niet zomaar loslaten en ging met haar vragen aan de slag. ,,Ik heb veel boeken gelezen, met mensen gepraat en over alles nagedacht. Dat was niet altijd makkelijk. Twijfel wordt in de kerk meestal niet als iets positiefs gezien. Ik durfde er daardoor niet altijd open over te zijn.”

Met ‘Groeipijn’ probeert de Sliedrechtse die openheid juist wel te bieden, door zich kwetsbaar op te stellen en vragen niet uit de weg te gaan. ,,Ik wil ermee laten zien dat twijfelen aan je geloof niet iets is om je voor te schamen, maar dat het veel christenen overkomt. Je kunt er beter met elkaar over praten en samen naar antwoorden zoeken. Anders wordt het iets dat tussen jou en God in komt te staan.”

Het is niet haar bedoeling om met het boek alle antwoorden te geven en elke twijfel weg te nemen, benadrukt Ariënne. ,,Ik heb uiteindelijk een weg uit mijn twijfels gevonden. Ik leerde God weer te vertrouwen en ik geloof dat het waar is wat Hij in de bijbel zegt. Maar dat wil niet zeggen dat ik nooit meer twijfel. In mijn boek geef ik daarom ook geen keiharde antwoorden, maar probeer ik te zoeken naar een weg om met geloofsvragen om te gaan.”

[NIET ALLEEN] Naast het persoonlijke verhaal van de auteur zijn er ook 18 ervaringsverhalen van jongeren in het boek te vinden. Zij vertellen over de vragen en uitdagingen waar ze in hun geloof tegenaan lopen, en hoe ze daarmee omgaan. ,,Ik hoop dat hun verhalen aan andere jongeren laten zien dat ze niet alleen zijn met hun twijfels. Mijn ervaring is dat het al veel kan helpen als je merkt dat je niet de enige bent die ergens mee worstelt.”

‘Groeipijn’ kost 15 euro en kan rechtstreeks bij Ariënne worden besteld door een mailtje te sturen naar boekgroeipijn@outlook.com. Meer informatie is te vinden op de website van de uitgever: www.tripleboeken.nl.

advertentie