Mark Verheul.
Mark Verheul. Josje Blokland
Gemeenteraadsverkiezingen

Verheul: ‘Ik ben snel volwassen geworden’

Politiek

SLIEDRECHT Eens in de vier jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Dit jaar zijn die verkiezingen weer en vinden plaats op 14, 15 en 16 maart. Ook in Sliedrecht mogen kiesgerechtigden naar de stembus. Het Kompas Sliedrecht sprak met alle lijsttrekkers. In dit verhaal staat Mark Verheul (29), lijsttrekker van PRO Sliedrecht centraal.

door Marjanne Dijkstra

Mark Verheul heeft net de eerste periode als lid van de gemeenteraad er op zitten en dat was best een behoorlijk roerige periode. ,,Ik ben de afgelopen jaren snel volwassen geworden”, zegt Verheul daarover. Door de coalitiebreuk begin 2020 waardoor Hanny Visser, de wethouder van PRO Sliedrecht,  moest vertrekken, werd Verheul sneller dan verwacht fractievoorzitter van de partij. ,,Ik was opeens de kapitein van het schip, terwijl ik daar nog maar net op zat. Het was een pijnlijke periode en ik heb veel geïnvesteerd in het herstel van de banden met de coalitiepartners. Niets lijkt ons nu nog in de weg te staan voor een hernieuwde samenwerking na de komende verkiezingen.” Verheul merkt op dat hij sowieso sneller volwassen is geworden en interesses had die anders lagen dan de gemiddelde leeftijdsgenoot. ,,Ik ben nieuwsgierig geboren. Ik vind het heerlijk om slimme mensen om me heen te hebben en om te horen wat zij te zeggen hebben. Toen ik begin twintig was, ging ik een keer naar een jongerendebat in Elektra. Er werden daar de nodige stellingen besproken en daar had ik wel oren naar. Ik liet me nogal duidelijk uit over onder andere de zondagsrust en het parkeren rondom kerkgemeenschappen. Na afloop sprak Peter de Borst me aan of ik niet eens langs wilde komen op een vergadering van PRO Sliedrecht en zo geschiedde. In 2016 werd ik burgerraadslid en twee jaar later raadslid. Eigenlijk heb ik niet eens wat met politiek en ik voel me ook geen politicus. In mijn jeugd waren mijn ouders niet per se heel erg politiek betrokken. Het is ontzettend leuk dat ook mijn zus Claudia nu net is geïnstalleerd als raadslid voor PRO Sliedrecht. We zijn vrij close en ik kijk er naar uit om ook hier vaker met haar samen te werken.”

GROENE HART PRO Sliedrecht is helemaal klaar voor de komende vier jaar, zo vertelt Verheul. ,,We hopen dat Hanny terug kan keren als wethouder op sociaal. Ook willen we dat vv Sliedrecht zo snel mogelijk echt duidelijkheid krijgt over waar de club heen moet en wanneer dat gaat gebeuren. Ook verduurzaming vinden we heel belangrijk, we blijven daarbij dicht op Chemours zitten. We zijn wel afhankelijk van andere overheidsinstanties, maar ons college moet Chemours ook scherp in de gaten houden. We weten dat Sliedrecht zeshonderd eenheden aan woningen nodig heeft om de autonome groei tot 2030 te voorzien, maar het Groene Hart moet groen blijven. We moeten kijken naar mogelijkheden tot bouwen op het Watertorenterrein of op Sliedrecht Oost. Ondernemers moeten volgens ons de vrijheid en de ruimte krijgen om zelf te besluiten of ze op zondag open gaan. Er komt steeds meer beweging binnen de mogelijkheden die er al zijn en meer draagvlak in het dorp voor zondagsopenstelling. Ik denk dat dat ook gewoon nodig is voor een goed leefklimaat voor inwoners en vestigingsklimaat voor ondernemers.”

GEKKE VERKIEZINGEN Voor Verheul zijn de verkiezingen geslaagd als PRO Sliedrecht minimaal vijf zetels heeft. ,,Dit worden sowieso gekke verkiezingen met de situatie in Oekraïne in gedachten. Misschien zijn er mensen die normaal niet gaan stemmen, maar nu door dit alles wel. Ik heb hele goede hoop voor die vijf zetels, maar we moeten natuurlijk wel altijd ons best blijven doen.”

advertentie