Ton Spek.
Ton Spek. Marjanne Dijkstra
Gemeenteraadsverkiezingen

Spek: ‘Pak vaker de fiets voor korte stukjes’

Politiek

SLIEDRECHT Eens in de vier jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Dit jaar zijn die verkiezingen weer en vinden plaats op 14, 15 en 16 maart. Ook in Sliedrecht mogen kiesgerechtigden naar de stembus. Het Kompas Sliedrecht sprak met alle lijsttrekkers. In dit verhaal staat Ton Spek (52), lijsttrekker van het CDA centraal.

door Marjanne Dijkstra

Ton Spek had altijd wel sympathie voor het CDA, zo vertelt hij. ,,Thuis werd ik met het christen democratisch gedachtegoed opgevoed. Het was in 2012 dat ik zelf betrokken raakte bij het CDA in Sliedrecht. Wim Dunsbergen vroeg of ik interesse had in de politiek en snel erna werd ik burgerraadslid. Ik ben opgeleid als maatschappelijk werker en heb altijd in de psychiatrie en in de dak- en thuislozenzorg gewerkt. Politiek was dus heel wat anders. Bij de verkiezingen in 2014 werd ik raadslid en uiteindelijk werd ik fractievoorzitter en in 2018 zelfs wethouder. Omdat ik in de psychiatrie werkte dacht ik toen ik wethouder werd: ‘Die sociale portefeuille moet ik niet doen’. Ik zat - zeker toen - veel te veel op de inhoud en ik geloof dat alles samenkomt in huizen. Naar mijn idee is wonen dus een erg sociale portefeuille. Een dorp is geen hotel waar de receptie alles regelt, het is een samenleving waarin we met elkaar bezig zijn om het leefbaar te houden. Dat geldt ook voor mijn eerdere werkveld: mensen moeten terug de maatschappij, een huis in. Het CDA is echt vóór bouwen. We moeten vitale wijken bouwen met een goede mix aan huizen. Op die manier krijg je veel veerkracht. Het kan misschien niet allemaal in één raadsperiode af zijn, maar dat we nu een koers hebben waar we heen willen geeft rust.”

SPIEGEL De afgelopen vier jaar zijn wisselend geweest, zo vertelt Spek. ,,2020 was een lastig jaar met de breuk in de coalitie, wisselingen qua collega’s en in deze periode hebben we drie burgemeesters gehad. Waarnemend  burgemeester Dirk van der Borg heeft ons toen wel een spiegel voorgehouden. Hij liet ons zien dat we in een impasse zaten omdat we geen einddoel hadden en daarom over pietluttigheden zaten te debatteren. Zo is de Koers 2030 tot stand gekomen, een plan voor Sliedrecht waarmee de voorzieningen in stand kunnen worden gehouden. Uiteindelijk denk ik toch dat als we kijken naar wat we gedaan hebben, we tevreden kunnen zijn. Er zit voldoende voortgang in de werkzaamheden rondom het Burgemeester Winklerplein, het plein bij de Kerkbuurt is opgeknapt en bijna alle gevaarlijke kruispunten zijn aangepakt. Ook hebben we een grote stap gemaakt wat betreft verduurzaming door aanleg van het warmtenet.¨”

OP DE FIETS ,,Wat ik echt hoop voor de komende periode? Dat Sliedrechters meer met de fiets gaan. Zeker voor kleine stukjes. Tegenwoordig hebben we op sommige momenten op een dag niet alleen file op de A15, maar ook in het dorp. Het scheelt file in het dorp, de lucht wordt schoner, je wordt er fitter van en het is socialer. Om nog meer te gaan fietsen moet er zeker nog wel een en ander gebeuren aan de fietspaden en daar zijn we hard mee bezig. Of ik zelf altijd de fiets pak? Ik probeer het wel steeds vaker te doen, maar ik heb wel een ‘windmee’-fiets. Door de opstoppingen en wegomleidingen merk ik echt dat ik sneller ben op de fiets en ik zie ook meer. Ik zie afval naast containers gedumpt, ik zie puin van wegwerkzaamheden dat er nog ligt, ik kom meer mensen tegen, ik voel me fitter en het is duurzamer. Het dorp is wel nog erg ‘autominded’, want bij het Burgemeester Winklerplein kan ik slecht m’n fiets kwijt.”

LEUKE BAAN Voor Spek zijn de verkiezingen geslaagd als er een hoge opkomst is. ,,Natuurlijk hoop ik dat ook het CDA er goed uit komt en dan het liefst iets sterker dan de vorige keer. Ik zou het fijn vinden als we snel een coalitie kunnen vormen, zodat we kunnen doorgaan met de koers waarop we bezig zijn. Persoonlijk hoop ik dat ik weer vier jaar als wethouder mag werken, want het is gewoon een leuke baan.”

advertentie