Mark Jongeneel.
Mark Jongeneel. Marjanne Dijkstra
Gemeenteraadsverkiezingen

Jongeneel: ‘Ik sta niet graag aan de zijlijn’

12 maart 2022 om 17:00 Politiek

SLIEDRECHT Eens in de vier jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Dit jaar zijn die verkiezingen weer en vinden plaats op 14, 15 en 16 maart. Ook in Sliedrecht mogen kiesgerechtigden naar de stembus. Het Kompas Sliedrecht sprak met alle lijsttrekkers. In dit verhaal staat Mark Jongeneel (34), lijsttrekker van Slydregt.NU centraal.


door Marjanne Dijkstra

Mark Jongeneel deed in maart 2018 voor de eerste keer mee met de gemeenteraadsverkiezingen. Hij pakte één zetel en had net vijftig stemmen te weinig voor twee zetels in de gemeenteraad. Jongeneel vertelt: ,,In 2016 raakte in geïnteresseerd in de gemeentepolitiek nadat ik had ingesproken in de gemeenteraad over een kwestie rondom een asielzoekerscentrum dat in Sliedrecht zou komen. Ik bedacht dat ik wel aan de zijlijn kon gaan staan, maar soms moet je gewoon meedoen. De VVD vond ik te links geworden, dus besloot ik Slydregt.NU op te richten. Natuurlijk was ik zenuwachtig tijdens de verkiezingen, want je wilt het wel halen. Nu hebben we al vier jaar lang kunnen laten zien wie we zijn, we hebben de nodige moties en amendementen ingediend en voeren volwassen politiek.”

BENIDORM AAN DE MERWEDE De afgelopen jaren heeft Jongeneel veel geleerd én bereikt, zo vertelt hij. ,,Ik ben vooral praktisch ingesteld. Waarom zou je drie wegen nemen als je er ook een kunt nemen? Als Slydregt.NU hebben we bereikt dat er in 2019 een hondenpoepzuiger is aangeschaft. En met verschillende moties en amendementen hebben we raadsvoorstellen kunnen aanscherpen. Ook in Drechtstedenverband zijn we goed bezig. Ik heb veel hulp van Boudewijn Brandwijk en mijn vader. Ik ben wel heel blij dat de gemeenteraadsvergaderingen weer live mogen worden gehouden. Je mist een heel stuk mimiek en het is echt veel fijner als je fysiek bij elkaar kunt komen.” 

ZONDAGSRUST Voor de komende vier jaar wil Slydregt.NU vooral dat er gebouwd wordt voor starters. ,,Nu zie je dat jongeren wegtrekken naar Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht of Hendrik-Ido-Ambacht. Sliedrecht is meer en meer aan het vergrijzen en verandert in een Benidorm aan de Merwede. Er moet een goede mix tussen jong en oud zijn. Daarnaast moet je behalve werken en wonen in het dorp ook kunnen recreëren. Dat is nu niet op elke dag mogelijk. Wij vinden dat evenementen op zondag ook mogelijk moeten zijn. De burgemeester is daarbij de toetser of het bij het dorp past. Ik begrijp dat een technofestival op zondag niet mogelijk is, maar er moet worden gekeken naar wat wél kan. Ik weet dat ook veel supermarktmanagers graag de deuren open zouden willen doen en ik denk dat er binnen het dorp ook behoefte aan is. We moeten hier zorgen voor een goed ondernemersklimaat, waarin de gemeente ook luistert naar de wensen van de ondernemers en die wensen waar mogelijk faciliteert.”

LUISTEREN Jongeneel heeft veel zin in de verkiezingen en ziet die dan ook met vertrouwen tegemoet. ,,De verkiezingen zijn voor mij geslaagd als we drie zetels halen. Twee zou ook al heel erg mooi zijn, dat is een winst van honderd procent. Maar bij drie gaat echt de vlag uit en ik zie dat ook als een reële kans. Het vertrouwen in de politiek is laag en dat komt voornamelijk door de partijen in Den Haag. Dat heeft naar mijn idee onder andere te maken met de coronamaatregelen, dat heeft de mensen geen goed gedaan. Ook lokaal merken we dat goed. Inwoners willen graag dat er naar hen wordt geluisterd en dat wordt nog steeds te weinig gedaan. Wij brengen daar graag nog meer verandering in.”

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie