Anja de Rooij, lijsttrekker René de Munck en Marja Bouwmans.
Anja de Rooij, lijsttrekker René de Munck en Marja Bouwmans. MaxGraphy
Gemeenteraadsverkiezingen

De Munck: ‘D66 mikt op 2 zetels’

Politiek

SLIEDRECHT Eens in de vier jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Dit jaar zijn die verkiezingen weer en vinden plaats op 14, 15 en 16 maart. Ook in Sliedrecht mogen kiesgerechtigden naar de stembus. Het Kompas Sliedrecht sprak met alle lijsttrekkers. In dit verhaal staat René de Munck, lijsttrekker van D66 centraal.

door Marjanne Dijkstra

René de Munck kwam vier jaar geleden in de gemeenteraad voor D66. ,,Ik zou het één periode van vier jaar doen, maar ik voel dat mijn taak nog niet helemaal klaar is. Zeuren over wat verkeerd gaat vind ik nooit zo nuttig, ik kijk liever naar wat wel kan. Tot een aantal jaar geleden had ik nog een bedrijf in druk- en printwerk en was ik eigenlijk te druk om politiek actief te zijn. Ik ben al vijfenveertig jaar lid van de landelijke afdeling van D66 en zeer betrokken en ik vroeg me af waarom we een Sliedrechtse D66-afdeling niet van de grond kregen. Zakelijk was ik inmiddels dusdanig vrij dat ik me op het uitrollen van de Sliedrechtse afdeling van de partij kon richten. Ik doe dat overigens niet alleen, maar samen met Marja Bouwmans en Anja de Rooij. Marja werkt in de zorg in Sliedrecht en Anja werkt voor de Veiligheidsregio. Zij staan naast me in deze verkiezingsperiode.” De kern van D66 noemt De Munck het mogelijk maken van inspraak. ,,Burgerparticipatie staat bij ons heel erg hoog in het vaandel. Wij zijn niet van het zeggen dat iets zomaar gebeurt. Ik ben ook betrokken bij natuurspeeltuin De Woeste Weide en daar zie ik verschillende disciplines nog niet even goed samenwerken. Als voorzitter probeer ik dan te kijken waar er beter kan worden samengewerkt.”

BESTE BEDENKEN De afgelopen raadsperiode vond De Munck op sommige vlakken wel lastig. ,,Er is een verharding van standpunten en omdat de scheidslijnen in de gemeenteraad zo duidelijk zijn, kom je in mijn ogen tot te weinig actie. Daarnaast was het ook rommelig door de wisseling van coalitie en burgemeester. De eerste twee jaar hadden we nog Bram van Hemmen, daarna een vervanger en een zoektocht naar een nieuwe burgemeester. De gebeurtenissen van begin 2020 met het klappen van de coalitie, gaf een schokgolf bij de partijen. Als fractievoorzitters hebben we toen geleerd om meer samen te werken. De laatste maanden zie je het proces omslaan, mensen luisteren meer naar elkaar en dat is heel erg fijn. Een verjonging van de raad is ook erg nodig. Natuurlijk heb je oudgedienden nodig die dingen in perspectief of de boel op scherp zetten, maar alleen zo kunnen we de controlerende rol uitvoeren. Dat vind ik het mooiste, het moment dat we als raad zonder onze politieke kleur kunnen praten en tot elkaar kunnen komen. We zijn samen voor 25.000 inwoners het beste aan het bedenken.”

FIETSEN Dat zijn partij ook landelijk opereert, is volgens De Munck soms nog wel eens onhandig. ,,René de Munck is niet de landelijke D66 en wat er landelijk gebeurt, werkt niet altijd in Sliedrecht. D66 in Sliedrecht werkt volgens het motto ‘we agree to disagree’. Leg de verschillen op tafel en kijk waar we elkaar kunnen vinden. Wij willen leveren, want we zijn nog niet klaar. We moeten kijken naar woningbouw. Van oudsher zijn we tegen bouwen over het spoor, maar ergens moeten we toch een keus maken en die uitleggen aan de kiezer. Die woningen moeten er komen en voor een betaalbare prijs. Met name de kosten voor de ontsluiting van Sliedrecht noord zijn een grote drempel. We moeten ook meer investeren in fietsroutes. Speerpunt in deze verkiezingen is een fietspad langs de rivier. Te beginnen in Baanhoek, vooral langs het water. Ik woon hier veertig jaar, maar pas de laatste vier jaar ben ik alles gaan fietsen. Wijk voor wijk ben ik alle straten doorgegaan. Zo zag ik pas echt wat er in het dorp gebeurt. Ons doel voor de verkiezingen? We willen graag nog meer meedoen. Twee zetels zou ons daar enorm bij helpen, dus daar mikken we op.”

advertentie