Cees Paas.
Cees Paas. Josje Blokland Fotografie
Gemeenteraadsverkiezingen

Paas heeft oog voor duurzaamheid

Politiek

SLIEDRECHT Eens in de vier jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Dit jaar zijn die verkiezingen weer en vinden plaats op 14, 15 en 16 maart. Ook in Sliedrecht mogen kiesgerechtigden naar de stembus. Het Kompas Sliedrecht sprak met alle lijsttrekkers. In dit verhaal staat Cees Paas (41), lijsttrekker van de SGP-ChristenUnie centraal.

door Marjanne Dijkstra

Cees Paas gaat na de gemeenteraadsverkiezingen de derde periode in. Hij doet het raadswerk nog steeds met heel veel plezier, zo vertelt hij. ,,Natuurlijk is het met pieken en dalen. Soms is de tijdsbelasting hoger dan op andere momenten. In 2018 ben ik voor mezelf begonnen en werk ik als zelfstandig adviseur voor gemeenten. Ik geef dan advies over aanpassingen van huizen op het gebied van de Wmo. Dat past prima bij mijn technische achtergrond. Maar doordat ik dus voor mezelf werk, is het ook makkelijker te combineren met mijn raadswerk. Ik heb drie jonge kinderen en die weten ook wat ik doe voor de gemeente. Zelfs de jongste van vijf zegt als hij het logo van de gemeente ziet: ‘kijk papa dat is van uw vergaderingen’. Ik neem ze wel eens mee naar het raadhuis en dat vinden ze leuk en interessant. Soms vinden ze het wel eens jammer dat ik weg moet voor een vergadering, maar op woensdagmiddag dan bak ik pannenkoeken en vrijdagmiddag probeer ik altijd vrij te houden.”

KOERS Paas raakte betrokken toen hij bestuurslid was van de ChristenUnie in Sliedrecht. ,,Ik was altijd al politiek geïnteresseerd en mijn vader is vroeger ook raadslid geweest voor de RPF. Het zit er toch een beetje in. De afgelopen jaren hebben we een aantal belangrijke dingen bereikt als gemeenteraad. Ik noem bijvoorbeeld de 1 miljoen om Sliedrecht schuldenvrij te maken, waarmee we armoede en eenzaamheid willen tegengaan. Of de bouw op locatie Lanser, de uitbreiding van de begraafplaats en de aandacht die we hebben gerealiseerd voor de ondersteuning van mantelzorgers.” De afgelopen jaren waren niet altijd makkelijk. Halverwege de periode vertrokken er twee wethouders en moest er een partij uit de coalitie vertrekken Paas zegt daarover: ,,Dat is geen ideale situatie geweest. We hebben er wel veel van geleerd en de visie 2030 is daaruit voortgevloeid met een goede koers voor de komende jaren. De besluitvaardigheid van het college is nu door alle ontwikkelingen groter en dat heeft ook te maken met een goede wisselwerking tussen eerst de tijdelijke en nu onze nieuwe burgemeester.”

COMMUNICATIE Maar Paas zit niet in de gemeenteraad voor zijn eigen belang, zo stelt hij. ,,Ik doe dit natuurlijk zelf, maar namens de mensen in Sliedrecht. Zelf vind ik duurzaamheid een belangrijk thema. Dat gaat dan niet alleen om hoe je woningen verduurzaamt, maar ook hoe bedrijven duurzamer kunnen gaan werken. En aandacht voor goede communicatie vanuit de gemeente naar de burger vind ik ook heel erg belangrijk. Als iemand een vergunning voor een dakkapel aanvraagt, moet je soms gewoon even ter plaatse gaan kijken, in plaats van klakkeloos het bestemmingsplan volgen. Soms is er echt meer mogelijk en persoonlijke aandacht is belangrijk. Ook het programma Sliedrecht Schuldenvrij vind ik belangrijk en we moeten echt meer aandacht geven aan jongeren. Zij hebben het in deze periode nog lastiger met alle activiteiten die wegvallen door het coronavirus. Hun mentale gezondheid is heel belangrijk. Daar moeten we de komende jaren nog meer oog voor hebben en hen een perspectief geven.”


GEZOND Paas stelt dat de verkiezingen voor hem geslaagd zijn als de opkomst minstens net zo groot is als de afgelopen verkiezingen. ,,En als we de ingeslagen koers 2030 met de gemeenteraad kunnen vasthouden en verder uitwerken. Echt geslaagd is het natuurlijk als we komend periode er voor kunnen zorgen dat Sliedrecht schuldenvrij is en iedereen gezond kan meedoen.”

advertentie
advertentie