Roelant Bijderwieden.
Roelant Bijderwieden. VVD Sliedrecht
Gemeenteraadsverkiezingen

Bijderwieden: ‘Lokale politiek gaat ergens om’

Politiek

SLIEDRECHT Eens in de vier jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Dit jaar zijn die verkiezingen weer en vinden plaats op 14, 15 en 16 maart. Ook in Sliedrecht mogen kiesgerechtigden naar de stembus. Het Kompas Sliedrecht sprak met alle lijsttrekkers. In dit verhaal staat Roelant Bijderwieden (52), lijsttrekker van de VVD centraal.

door Marjanne Dijkstra

Roelant Bijderwieden gaat na de gemeenteraadsverkiezingen een derde termijn in. Hij raakte via zijn schoonfamilie bij de VVD betrokken ,,Mijn schoonvader had een winkel op de Kerkbuurt, dus betrokkenheid bij de VVD zat wel in die familie. En waar je mee omgaat, daar word je mee besmet. Van huis uit ben ik wel liberaal, dus denken in mogelijkheden en je kansen proberen te benutten en zelfontplooiing, vind ik belangrijke waarden. De laatste jaren ben ik wel wat rechtlijniger geworden trouwens. In het verre verleden zat ik in een wijkplatform en ik ben nog steeds betrokken bij de voetbalvereniging als trainer, speler en ook als scheidsrechter. In een samenleving moet je namelijk samenwerken. Toen mijn vrouw besloot te stoppen in de gemeenteraad, besloot ik politiek actiever te worden. Ik had immers bij haar al veel meegekeken. Natuurlijk is het druk, maar ik baal zelf meer van het vele weg zijn dan mijn gezin. En vakanties zijn voor mij belangrijk: zowel mijn werk - ik werk in het onderwijs - als de politiek ligt dan stil en dat biedt ruimte om uit het ritme waar ik normaal in zit te komen.”

ZONDAGSRUST Voor de komende vier jaar wil Bijderwieden graag vooruitgang. ,,Innovatie, ontwikkeling en groei zijn altijd ons doel. Zo moeten we echt gaan bouwen over het spoor. Dat heeft consequenties, maar groei van het dorp is echt noodzakelijk voor de verdere ontwikkeling. Iedereen wil ergens wonen en die woningen moeten gewoon beschikbaar zijn. Er moet hier ruimte zijn om te wonen en te werken. Ook moeten we inzetten op maatschappelijke betrokkenheid. Als we beseffen dat we het samen doen, gaat het lukken. De raad heeft de opdracht om faciliterend te zijn aan de inwoners en de inwoners moeten de raad die ruimte en mogelijkheid geven. We zijn voor meedenken en burgerparticipatie, maar we vinden dat als de deskundigheid niet uit Sliedrecht kan worden gehaald, dat je dan ook moet kiezen om die kennis binnen te halen. Zo hebben we deze periode goede, kundige en betrokken wethouders gehad in Ed Goverde van de Partij van de Arbeid en in Piet Vat van de SGP. We hebben in de afgelopen periode ook een roerige tijd gehad en dat maakte de oppositie wel scherper. Nu hebben we gelukkig weer een stabiele eindsprint gemaakt waarin we een aantal losse eindjes afknopen en een aantal zaken door laten lopen. Bestendigheid vind ik ook belangrijk. We hebben nu de Koers 2030 waarin we een plan hebben om het voorzieningenniveau op peil te houden. Ook denk ik dat we serieus moeten kijken naar de zondagsopenstelling. Ondernemers zouden zelf moeten kunnen bepalen of ze open willen of niet, maar dat er nog geen supermarkt op zondag open is, is niet meer van deze tijd. Ik begrijp best dat ondernemers die iets nieuws willen starten, zich niet hier vestigen als de mogelijkheid om op zondag open te zijn er niet eens is. We moeten ons er van bewust zijn dat we een toplocatie zijn voor ondernemers.” 

BEWUSTWORDING Bijderwieden vindt het vooral belangrijk dát mensen gaan stemmen op 14, 15 en 16 maart. ,,Dat geeft de gemeenteraad het mandaat om dingen toe doen. Wij moeten zaken regelen, dus geef ons die steun. Ik zie oprecht graag dat dat veel mensen gaan stemmen, en ze hoeven natuurlijk niet allemaal op de VVD te stemmen. Lokale politiek gaat zeker om mensen, maar ook om politieke visie en de VVD wil vooruit. Mensen zijn zich te weinig bewust van wat hun stem inhoudt en dat het daadwerkelijk gaat om wat er in ons dorp gebeurt.”

advertentie