Remko van Voorst en Gert-Jan Bergwerf presenteren samen de Merweradio top 100 2019.
Remko van Voorst en Gert-Jan Bergwerf presenteren samen de Merweradio top 100 2019. José Kraaijeveld

Merweradio top 100 is een 'democratische lijst'

Overig

SLIEDRECHT Hij noemt het een 'opwarmertje voor de top 2000'. Gert-Jan Bergwerf stelde op basis van een heleboel ingezonden lijstjes met liedjes dit jaar voor de derde keer de Merweradio top 100 samen, die hij 13 december met Remko van Voorst presenteert. En dit jaar met een nieuwe nummer 1, zo verklapt hij alvast.

door Marjanne Dijkstra

,,Ik ben echt weg van de top 2000. Al jaren dacht ik erover om daar iets meer mee te doen op lokaal niveau. Ik sprak wat mensen bij Merweradio en we kwamen tot de conclusie dat een top 2000 niet zo praktisch was, maar dat een top 100 te doen zou zijn. In 2017 beleefde de Merweradio top 100 dan ook haar eerste editie en het was meteen een doorslaand succes", zo herinnert Bergwerf zich.
Het samenstellen van de Merweradio top 100 is een groot karwei. ,,Ik houd het niet bij, maar daar gaan honderden uren in zitten. De jaren hiervoor begon ik al in juni met de voorbereiding, maar dit jaar heb ik 1 oktober de inschrijving van de lijstjes pas open gezet. Met de hand zet ik al die verschillende nummers dan in een excelbestand. Let op, het waren 562 lijstjes dus 2810 nummers, en een vriend van me laat daar dan een formule op los. Uiteindelijk komt daar dan de top 100 uitrollen."
De mooiste lijstjes vindt Bergwerf de lijstjes die gemotiveerd zijn. ,,Ik vind het gaaf als mensen aangeven waarom ze voor een bepaald nummer hebben gekozen, dat brengt mensen dichter bij elkaar. Maar ik vind het ook tof om nieuwe dingen te leren kennen. Van die ruim 2800 nummers, ken ik er zeker 400 tot 500 niet. Die zet ik in dan een Spotifylijstje en ga ik luisteren. Zo ontdek ik ook weer nieuwe muziek."
Het leuke dit jaar vindt Bergwerf dat er een nieuwe nummer 1 is. Welke dat is, blijft nog even een verrassing. ,,Maar ik vind het ook zonde dat bijvoorbeeld een nummer als Sweet Child O Mine van Guns N' Roses is verdwenen. Daar krijg je dan bijvoorbeeld One Day Like This van Elbow voor terug, dus het blijft steeds verrassend. Het is een hele democratische lijst."

[p] Wie de hele lijst en de nummer 1 wil horen, luistert vrijdag 13 december vanaf 14.00 uur naar Merweradio, via Merwetv en www.merwertv.nl. Donderdag 12 december staat de lijst op www.hetkompassliedrecht.nl.

advertentie