Afbeelding
Boerenkool

Gezonde recepten voor in de winter

9 april 2020 om 17:12 Partnercontent

In de koudste maanden van het jaar wil je gezond blijven eten. Toch ontstaat er een behoefte naar vollere maaltijden. Denk aan ovenschotels of stamppotten. In verband met overbodige koolhydraten is het niet altijd verstandig om hieraan in te geven. Zo sta je een gezonde levensstijl in de weg en is de kans op dat platte buikje in de zomer een stuk kleiner. Ben je benieuwd naar winterse recepten met een gezonde inslag? Dan zit je bij deze blog op deze juiste plaats. Hier krijg je genoeg inspiratie voor winterse recepten met een gezond tintje. Zo overleef je het staartje van deze winter en ben je in het voorjaar klaar om in badkleding te verschijnen.
 

Gezonde boerenkool stamppot
Boerenkool stamppot roept warme herinneringen op. Bijzonder aan dit gerecht is het winterse en tegelijk ook Nederlandse karakter. Er is geen enkel ander land waar dit gerecht gegeten wordt. Er zijn allerlei varianten te bedenken op boerenkool stamppot. Wanneer je voor de klassieke variant gaat, zijn er best wat koolhydraten waarmee je te maken hebt. Het grootste deel van het gerecht bestaat immers uit aardappelen. Als je daar teveel van eet, lukt het niet om een plat buikje te krijgen. Ga daarom voor een gezonde variant. Gebruik minder aardappelen en voeg extra boerenkool toe. Vervang spekblokjes voor hamblokjes uit het klassieke recept. Om het gerecht op te frissen kun je er tomaat aan toevoegen. Probeer ongeveer 500 gram boerenkool en 500 gram aardappelen aan te houden voor twee personen, dit is ruim voldoende om met z'n tweeën van te eten.
 

Zuurkool met peertjes en gerookte kip als ovenschotel
Deze ovenschotel is ideaal voor in de winter. Voor dit recept heb je 400 gram aardappelen, 400 gram zuurkool, 200 gram hamblokjes, een peer, rozijnen, melk, peper, zout, mosterd en een eitje nodig. Wil je koolhydraatarm eten? Kies dan voor minder aardappelen. Bij de bereiding is het belangrijk om te beginnen met het schillen en koken van aardappelen en zuurkool. Ondertussen kun je aan de slag met het bakken van hamblokjes. Je hoeft in principe geen olie toe te voegen als je in een pan met anti-aanbaklaag bakt. Het bakken is vooral bedoeld om smaak aan de ham toe te voegen. Schil nu een peer in reepjes en leg dit apart klaar. Maak aardappelpuree met melk en aardappelen. Begin nu met het opbouwen van de ovenschaal. Start met zuurkool, voeg rozijntjes toe, hamblokjes, daarna reepjes van de peer en sluit af met aardappelpuree. Smeer de bovenkant in met een geklutst eitje en zet het geheel 20 minuten in de oven.
 

Salade met pompoen en rode biet
Salades zijn ook zeker geschikt voor in de winter. Deze combinatie is super gezond en winters van smaak. Je hebt nodig: een rode biet, 150 gram pompoenblokjes, een half bakje champignons, pompoenpitten, veldsla en een scheutje balsamico. Bij het bereiden van deze salade begin je met het snijden van champignons en bieten. Pompoen kun je vaak al kant- en-klaar in stukjes kopen. Vervolgens bak je de pompoen en champignons in een koekenpan. Doe de pompoen iets eerder en voeg daarna champignons toe. Pompoenpitten bak je apart. Nu is het tijd om jouw salade op te maken. Begin met veldsla, voeg daarna bieten, pompoen en champignons toe. Sluit af met de pompoenpitten en balsamico. Jouw salade is klaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie