Afbeelding
Foto: Getty Images

Solliciteren terwijl je een vaste baan hebt?

4 september 2023 om 17:38 Partnercontent

Veel mensen vragen zich af wat het beste moment is om te solliciteren op een nieuwe vacature. Heb je momenteel een vaste baan en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Door middel van deze blog geven wij je een aantal nuttige tips die je helpen bij je zoektocht naar een nieuwe baan.

1. Oriënteer je op volgende stap in je loopbaan
Voordat je gaat solliciteren is het belangrijk om goed na te denken over de volgende stap in je carrière. Vraag jezelf: “Wat mis ik in mijn huidige werk en aan welke eisen moet een nieuwe baan voldoen?” Hierbij kun je denken aan doorgroeimogelijkheden, scholing, functie-inhoud en secundaire arbeidsvoorwaarden. Praat met mensen die dicht bij je staan. Door het gesprek aan te gaan, leer je in te zien wat belangrijk voor je is!

2. Gericht solliciteren op een vacature
Wanneer je gaat solliciteren is het belangrijk om gericht te reageren op een voor jou geschikte vacature. Hierbij is het belangrijk dat je sollicitatiebrief en cv relevante informatie bevatten voor de functie waar je je op richt. Als je aanvullende vragen hebt over een vacature, is het daarnaast aan te raden om deze vragen eerst uit te spreken in een telefonisch gesprek met de werkgever. Als de vacature dan nog steeds interessant is, kun je gericht een cv en sollicitatiebrief sturen en refereren aan het eerdere telefonische contactmoment.

3. Volg de markt en blijf op de hoogte van actuele vacatures
Indien je je aan het oriënteren bent op een nieuwe baan is het aan te raden om op de hoogte te blijven van de markt en de actuele vacatures. Wat zijn de trends en wat zijn de verwachtingen in de markt? Welke vacatures zijn interessant en waar kun je deze het beste vinden? Hoeveel vacatures staan er open die aansluiten bij de door jouw gewenste functie?

4. Schrijf je in bij een bemiddelingsbureau in vaste banen
Het is slim om je in te schrijven bij een bemiddelingsbureau in vaste banen. In de omgeving van Sliedrecht helpt Intro Personeel jou als vakspecialist, of helpt Brys jou als office professional. Hiermee vergroot je je speelveld. Deze specialisten in vaste banen kunnen je goed adviseren in het maken van de juiste keuze. Ook kunnen de medewerkers je op de hoogte brengen van actuele vacatures en trends in de markt. 

5. Up-to-date LinkedIn-profiel
Zorg voor een helder en overzichtelijk LinkedIn-profiel. Voeg een representatieve en duidelijke foto toe en maak eventueel een samenvatting van je huidige werkzaamheden. Op LinkedIn bestaat de mogelijkheid om je profiel open te stellen voor nieuw werkaanbod zonder dat dit zichtbaar is voor je huidige werkgever of collega’s.

6. Plan je sollicitatiegesprek buiten werktijd
Niets is zo vervelend als wanneer je werkgever erachter komt dat je hebt gelogen om vrij te nemen. Daarom is het handig om een sollicitatiegesprek buiten werktijd in te plannen. Als dit niet lukt kun je ook een dagdeel vrij nemen. Lieg in elk geval niet over de reden om vrij te nemen. Je hoeft niet altijd een reden aan te dragen om vrij te zijn.

7. Schrijf je in op 2 of 3 vacaturebanken
Hoewel het vooral aan te raden is om je in te schrijven bij een bemiddelingsbureau, kun je er ook voor kiezen om jezelf in te schrijven bij twee of drie vacaturebanken. Wees selectief bij het kiezen van een vacaturebank. Zoek een vacaturebank die aansluit bij de sector waarin jij werkzaam bent. Wanneer je je inschrijft bij diverse vacaturebanken dan kunnen de reacties erg uitlopend en veel zijn. Zorg dat je het overzicht bewaart en goed vastlegt met wie je contact hebt gehad.

8. Wees positief over huidige werkgever
Tijdens sollicitatiegesprekken gebeurt het nog wel eens dat mensen negatief spreken over hun huidige werkgever. Ons advies is: wees positief en reëel. Probeer juist het positieve te belichten. Natuurlijk kunnen er redenen zijn waardoor je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, maar vergeet niet dat je op het moment van solliciteren nog in dienst bent bij je huidige werkgever.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie