
Je bent in een conflict belandt: wat moet je nu doen?
13 oktober 2023 om 15:53 PartnercontentDe gemiddelde inwoner van de gemeente Sliedrecht houdt er waarschijnlijk geen rekening mee, maar iedereen kan betrokken raken bij een conflict. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een conflict met je werkgever als je ontslagen wordt of geen salaris ontvangt. Daarnaast kan er een conflict met de aannemer ontstaan als jij een huis laat (ver)bouwen. Omdat de kans op een conflict best groot is en veel inwoners van de gemeente Sliedrecht hier geen rekening mee houden, vertellen wij je hier wat je moet doen als je in een conflict belandt.
Probeer samen tot een oplossing te komen
Als je in een conflict beland bent, wil je dat dit zo snel mogelijk opgelost wordt. Probeer daarom eerst samen tot een oplossing te komen. Neem contact op met de andere partij of ga met elkaar om tafel. Vertel hoe jij er tegenaan kijkt en laat de andere partij ook zijn verhaal doen. Het kan zijn dat er sprake is van een misverstand, waardoor het conflict binnen de kortste keren uit de wereld is.
Heb je geen zin in alles wat er bij een conflict komt kijken? Dan ben je misschien geneigd om snel toe te geven als je met de andere partij om tafel gaat. Helaas is dit niet altijd verstandig, want het conflict kan nadelig uitpakken voor jou. Bedenk daarom eerst wat de gevolgen zijn voordat je ergens mee instemt. Vraag eventueel een paar dagen bedenktijd, zodat je er rustig over na kunt denken.
Doe een beroep op je rechtsbijstandverzekering
Je bereikt niet altijd het gewenste effect als je samen tot een oplossing probeert te komen. Misschien ben je zelfs wel zo gefrustreerd dat je geen zin hebt om met de andere partij om tafel te gaan. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je hier misschien gebruik van maken. Maar wat is een rechtsbijstandverzekering eigenlijk? In feite ben je hiermee verzekerd van rechtshulp bij conflicten, zoals een strafzaak of een getuigenverhoor. Naast de standaarddekking moet je vaak minimaal één aanvullende dekking afsluiten.
De keuze voor de aanvullende dekking(en) bepaalt vaak of je verzekerd bent voor juridische hulp bij een conflict. Heb jij je bijvoorbeeld alleen aanvullend verzekerd voor rechtsbijstand in het verkeer, maar ontstaat er een conflict met de aannemer die bij jou thuis de verbouwing uitvoert? Dan kun je geen beroep doen op je rechtsbijstandverzekering, want het conflict valt onder een aanvullende dekking. Reden genoeg om goed na te denken over hoe jij je precies wilt verzekeren als je een rechtsbijstandverzekering afsluit. Je voorkomt zo dat je de verkeerde zaken dekt, waardoor je mogelijk geen recht hebt op juridische hulp als je betrokken raakt bij een conflict.
Schakel zelf juridische hulp in
Kies je voor de meest uitgebreide rechtsbijstandverzekering? Dan denk je misschien dat je altijd verzekerd bent voor juridische hulp bij een conflict. Toch is dit niet het geval, want verzekeraars sluiten een aantal conflicten bij voorbaat uit. Zo heeft het geen zin om bij je verzekeraar aan te kloppen als het conflict ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint. Daarnaast biedt een rechtsbijstandverzekering bij een scheiding of uit elkaar gaan geen uitkomst. Wie in zo’n situatie toch baat heeft bij juridische hulp, kan zelf een professional inschakelen. Het nadeel hiervan is alleen dat dit flink wat kosten met zich meebrengt. Je draait zelf immers op voor alle kosten.