Afbeelding
Foto: Pixabay

Brommerrijbewijs gehaald? Zo kies je een goede brommer!

23 februari 2023 om 15:02 Partnercontent

Met een brommer kun je gemakkelijk naar je school of werk toe rijden. Je kunt een stuk sneller op de locatie aankomen vergeleken een fiets, waardoor je meer vrijheid en zelfstandigheid hebt! Zeker als je je eigen brommer hebt, kun je gaan en staan waar je maar wil. Heb jij je brommerrijbewijs al gehaald, of ga je hem binnenkort halen? Dan kun je op zoek naar een goede brommer waar je trots op rond kunt gaan rijden. Maar hoe kies je nu een brommer die bij je past?

Brommer uitzoeken

Als je nog niets van brommers af weet, kan het zijn dat je niet zo goed weet waar je op moet letten. Daarom hebben we een aantal handige punten op rij gezet om je te helpen bij je keuze. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van je eerste brommer wanneer je net je rijbewijs gehaald hebt:

  • Vermogen: Er zijn verschillende vermogens voor brommers beschikbaar. In Nederland, mag een brommer niet sneller rijden dan 45 km/u. Dit betekent dat de meeste brommers een vermogen hebben van maximaal 45 km/u. Dit is een goede keuze voor beginnende bestuurders, omdat deze brommers minder gevaarlijk zijn en een lagere snelheid hebben, wat de kans op ongevallen vermindert. Er zijn ook brommers met een vermogen van 25 km/u beschikbaar, die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in de stad. Dit zijn vaak kleinere brommers met een lager vermogen die zeer geschikt zijn voor korte afstanden en rijden in de stad.
  •  Maat: Kies een brommer die bij je lichaamslengte past, zodat je comfortabel en veilig kunt rijden. Het is slim om verschillende modellen en groottes uit te proberen voordat je een keuze maakt. Zo weet je wat jij prettig vindt rijden. Je zult namelijk veel tijd doorbrengen op je nieuwe brommer!
  • Gewicht: Kies voor een brommer met een lager gewicht, zodat je gemakkelijk kunt handelen en remmen. Ook hiervoor is een testrit slim, je kunt direct merken of je de brommer gemakkelijk kunt besturen.
  • Banden: Kies voor brommers met goede banden met voldoende profiel, om de grip op de weg te verbeteren. Banden moeten eens in de zoveel tijd vervangen worden. Koop je een tweedehands brommer, dan is het slim om hier op te letten omdat je niet binnen enkele maanden al nieuwe banden wil gaan kopen. 
  • Zekerheid: Kies voor een brommer met een goede vering en remmen. Je kunt een tweedehands brommer altijd laten keuren op deze punten voordat je hem koopt. Zo weet je zeker dat je niet meteen voor verrassingen komt te staan die te voorkomen zijn! Daarnaast kun je ook online-ervaringen lezen om te zien hoe de reputatie van verschillende merken zijn.

Papierwerk regelen

Vanaf het moment dat de brommer op jouw naam komt te staan, moet je hem verzekeren. Tijdens het uitzoeken van je nieuwe brommer, kun je meteen een goede brommerverzekering uitzoeken. Er zijn verschillende verzekeraars die verzekeringen voor brommers aanbieden, denk bijvoorbeeld aan Univé, InShared en ANWB. Met een goede verzekering en een goede brommer kun jij zeker de weg op!

Anne van den Houten

advertentie
advertentie