Afbeelding
Gemeente Sliedrecht

Megapark moet wijk op Noord verbinden met dorp

26 april 2022 om 19:31 Wonen

SLIEDRECHT Een anderhalf tot twee kilometer lang park moet onderdeel worden van de nieuwe plannen voor Sliedrecht Noord. In totaal gaat de ontwikkeling op Sliedrecht Noord (over het spoor) en de woningbouw op Sliedrecht Oost ruim 170 miljoen euro kosten. De bouwplannen in het dorp moeten leiden tot een groene zone door het dorp naar over het spoor, met in totaal 2100 koopwoningen en 400 huurwoningen meer. Dat vertelde wethouder Ton Spek, voor hij de plannen dinsdagavond aan de gemeenteraad voorlegde.

door Marjanne Dijkstra

De gemeenteraad krijgt dinsdagavond inzicht in de plannen die worden gemaakt voor het programma Ruimtelijke Vernieuwing die staan in de Koers 2030. Wethouder Ton Spek vertelt: ,,Die spelregels zijn in december in de gemeenteraad besproken, maar we willen toewerken naar jaarplannen om te komen waar we willen. We willen het dorp met de polder verbinden, maar de vraag is hoe je daar komt. Maar het plan behelst meer dan dit. Op Oost staan een aantal flats zoals de Reigerflat die volgens Tablis aan het einde van hun levensduur zijn. In totaal zijn het vier flats die moeten worden gesloopt. Daarvoor hebben we een aantal locaties in het dorp op het oog, zoals op de Maaslaan, bij de Middeldiepstraat en bij de sportvelden, om te gaan bouwen, zodat er een soort van doorschuifsysteem ontstaat. Aan het eind van het traject hebben we dan meer sociale huurwoningen dan we nu hebben.”

Met de plannen voor de bouw op Oost hangen ook de plannen voor Sliedrecht Noord samen. De bedoeling is om een ‘laddertje’ te maken die het dorp met de nieuwe wijk in Noord en de polder daarachter verbindt. ,,In feite moet er een lint van groen door het dorp komen richting de polder je je te voet, met de fiets en met de auto kan afleggen. De bedoeling is ook om een tunneltje onder het spoor aan te leggen, zodat het centraal station aan twee kanten kan worden gebruikt. Behalve woningbouw moet op Noord ook een heel lang park komen met nieuwe fiets- en wandelroutes, waar je vrij kunt recreëren, waar je kunt sporten, voor ontmoeten en spelen. Het park vormt een tweehonderd meter brede buffer tussen de Betuwelijn en de nieuwe wijk. Aan de dorpskant hebben we nu hoogbouw bedacht en hoe dichter je naar de polder komt, hoe lager de bebouwing wordt. De bedoeling is dat er in die wijk zo’n 1500 woningen verrijzen, zowel huur- als koopwoningen. We weten dat bouwen in in de polder iets van ons vraagt en we willen geen Vinex in de polder. Het moet echt een deel van Sliedrecht worden.” 

De bedoeling is dus om te beginnen met binnenstedelijk bouwen, zo vertelt Spek. ,,Daarna moet de voetbalvereniging verhuizen naar de andere kant van het spoor en ik hoop dat we tegen 2030 een heel eind zijn met bouwen. We hebben veel goed laten berekenen en de enige ‘maar’ is dat we voor de verbindingen - de viaduct en het park - een tekort hebben tussen de 15 tot 30 miljoen. Op het hele plan is dat maar een ‘klein beetje’, maar het is wel zaak om rekening mee te houden. De verbindingen zijn cruciaal om dit deel bij ons dorp te voegen, we bouwen geen tweede Wijngaarden. We willen graag met het rijk en de provincie om tafel en kijken waar we bepaalde fondsen kunnen werven om dit mogelijk te maken.”

Het plan wordt dinsdagavond aan de raad gepresenteerd. In juli moet de gemeenteraad een besluit nemen over de mogelijke plannen.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie