Het (voorlopige) afscheid van Albert de Coster/Arie van Tiggelen.
Het (voorlopige) afscheid van Albert de Coster/Arie van Tiggelen. Albert de Coster

U zocht mee in Sliedrecht (156)

9 februari 2024 om 08:47 Activiteiten

SLIEDRECHT Dit is mijn afscheid van u als lezers en zoekers. Na 3 jaar is het welletjes en bied ik mijn plek in het Kompas aan voor een nieuwe rubriek. Toen ik mijn afscheid aankondigde kreeg ik een flink aantal reacties dat men het jammer vond en dat ze van mijn foto’s en bijbehorende tekst genoten hadden. Dat doet een mens natuurlijk goed. Ook de redactie verzocht me of ik het nog wilde heroverwegen. Voorlopig heb ik besloten om er mee te stoppen, maar misschien gaat het toch weer kriebelen. Zeg nooit nooit.

door Albert de Coster / Arie van Tiggelen

Dan bent u vast nieuwsgierig wie nu eigenlijk achter het pseudoniem van Albert de Coster schuilgaat. Toen ik deze rubriek startte leek het me wijs om niet onder eigen naam te schrijven. Achteraf was het best leuk om als onbekende door het leven te gaan. Alsof je meedoet aan de Masked Singer.

Hoe kwam ik aan dit pseudoniem? Dan kom ik bij de zoekfoto uit van vorige week. Een ingemetselde steen met daarop Ao-Do 1931. En in mijn stukje schreef ik dat mijn vader daar de eerste bewoner was. Veel inzenders hadden de steen onderaan de kerktoren van de Gereformeerde Kerk (hoek Oranjestraat / Middeldiepstraat) gevonden. Mijn vader en ook mijn oma waren daar koster. En dan heb je die naam al gauw verbasterd tot ‘de Coster’. Albert is afgeleid van mijn 2e doopnaam.

Een paar maanden geleden stond er een interview met mij in het Kompas. Ik had een boekje geschreven met 26 verhalen die zich rond deze kerk, de Oude Uitbreiding, de school en de verzuilde samenleving van de jaren ’60 en ’70 afspeelden. Deze werkelijk gebeurde verhalen laten zien dat er best wel veel leuke, humoristische dingen in en rond een kerk gebeuren. Zoals het foutje met de vlag, een opsluiting in de toren, de bom in het Kleindiep, verkiezingsfraude en de hervormde koster Tinus de Kok. Vooral voor mensen die niet kerkelijk betrokken zijn zal het een eyeopener zijn.

Ik heb nog een paar exemplaren in mijn bezit en bent u geïnteresseerd, dan wil ik het persoonlijk komen bezorgen. Dan kunt u ook mijn ware ik leren kennen. Stuur een berichtje naar zoekfotosliedrecht@gmail.com dan spreken we af. De opbrengst van het boekje (€ 12,50) is niet voor mijzelf, maar voor de renovatie van de bijgebouwen van de kerk. (O ja, in november komt waarschijnlijk deel 2 uit). Alle ruim 400 mensen die ooit reageerden via de mail, hartelijk dank voor jullie lieve reacties.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie