De nieuwe opdracht.
De nieuwe opdracht. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (52)

28 januari 2022 om 08:05 Activiteiten

SLIEDRECHT Een jaar geleden ben ik met deze rubriek gestart en ik had me als doel gesteld om tijdens de lockdown mijn dorpsgenoten een reden te geven om de deur uit te gaan. Ik wilde jullie in beweging krijgen en als ‘lokkertje’ zou ik dan foto’s van bijzondere objecten in ons dorp gebruiken.

door Albert de Coster

Of dat echt gelukt is kan ik natuurlijk niet nagaan, maar uit de talloze reacties die ik inmiddels heb ontvangen maak ik op dat de rubriek in goede aarde is gevallen.

Ik ga dus maar door met mijn rubriek en hoop dat u voldoende beweging zult krijgen tijdens de zoektochten. En schroom niet mij te mailen als u wat te melden heeft over het geplaatste object. Vooral als (een onderdeel van) uw woning onderwerp van de opdracht is. Want u weet er vast net iets meer over te vertellen dan de doorsnee passant.

GEEN REACTIE Zo hoopte ik ook dat de bewoners van het pand aan de Rivierdijk 470 me iets meer zouden kunnen vertellen over de foto van vorige week. Maar helaas heb ik van hen (nog) geen reactie gehad.

Maar gelukkig weet ik er zelf nog wel wat meer over te vertellen. Zo is dit huis is één van de acht Rijksmonumenten in ons dorp.

Het gebouw dateert uit het eerste kwart van de 19e eeuw (1800-1825). Gedurende die periode werd er gebouwd in de Empire-stijl. Deze stijl kwam uit Frankrijk en was geïntroduceerd door keizer Napoleon (vandaar de naam Empire=Keizer)

Boven de voordeur zit een zogenaamd bovenlicht. Dit kwam alleen maar voor bij huizen met een hoog plafond, dus bij huizen van mensen uit de gegoede kringen. In de 19e eeuw was het mode om een gietijzeren symmetrisch ornament te maken dat aan de buitenzijde was aangebracht. Vermoedelijk is het niet gelijk met de bouw van het pand aangebracht, omdat het pas eind 1900 in de mode kwam.

Deze verfraaiing is typisch Nederlands. In de bouwkunde wordt zoiets een ‘levensboom’ of ‘snijraam’ genoemd. Het verwijst naar de boom van kennis van goed en kwaad uit het paradijs.

NIEUWE FOTO En nu de nieuwe foto: De metselaar heeft hier een mooi reliëf gemaakt en kan eer van zijn werk hebben. Wel jammer dat het niet pontificaal zichtbaar is. Weet u waar dit is?

Mail naar zoekfotosliedrecht@gmail.com. U krijgt gegarandeerd antwoord van mij en een tip voor de nieuwe opdracht.

De oude opdracht.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie